Príbeh múmie menom Tasherithnetiak

Príbeh múmie menom Tasherithnetiak15.05.2010 - 31.07.2010

Vernisáž 15.05.2010 o 18.30

Komisár: Mgr.Alexander Botoš

Pozvánka v PDF

Príbeh egyptskej múmie menom Tasherithnetiak sa začal písať v rokoch 1087 - 664 pred Kr., v období 21. – 25. dynastie, ktoré bolo nazývané aj ako tzv. Tretie prechodné obdobie. Bolo to veľmi nepokojné a búrlivé obdobie v dejinách Egypta, keď sa rýchlo za sebou striedali slabí faraóni. V tomto období, žila v oáze, v roľníckej komunite, v blízkosti mesta Abusír el Melek, stará pani, menom Tasherithnetiak.
Jej príbeh pokračoval v roku 1910, keď advokát, statkár a cestovateľ Štefan (István) Munkácsi Süteő ml. priniesol do Rimavskej Soboty egyptskú múmiu ženy, menom Tasherithnetiak a daroval ju Gemerskému župnému múzeu.
Sprístupnenou výstavou chceme pátrať po záhadnom osude múmie menom Tasherithnetiak a pripomenúť si 100. výročie získania tohto unikátneho zbierkového predmetu. Výstava sa koná pod záštitou predsedu BBSK, Vladimíra Maňku.
Na pripravovanej výstave sú sprístupnené aj RTG snímky múmie, ako aj egyptské predmety - repliky, ktoré Štefan (István) Munkácsi Süteő ml. získal na svojich dobrodružných cestách po Egypte.
Časť výstavy je venovaná aj samotnému Štefanovi (Istvánovi) Munkácsi Süteőovi ml., ako aj jeho rodine, ktorá mala na prelome 19. a 20. storočia významné postavenie v meste Rimavská Sobota.
Na výstave je vystavený aj súbor unikátnych kolorovaných pohľadníc z prelomu 19. a 20. storočia, predovšetkým s tematikou Káhiry, ktoré vykresľujú život v Egypte na prelome storočí.

 

Fotografie z výstavy:

 

Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak
Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak   Príbeh múmie menom Tasherithnetiak Príbeh múmie menom Tasherithnetiak

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS