Predmet mesiaca február 2010 – Drevené plastiky Juraja Mertuša z Gočova

Predmet mesiaca február 2010 – Drevené plastiky Juraja Mertuša z GočovaPredmet mesiaca február 2010 – Drevené plastiky Juraja Mertuša z GočovaIng. Juraj Mertuš (27. 7. 1925 – 5. 8. 1994) sa narodil v obci Gočovo ležiacej v juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria. Po štúdiách na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre pracoval ako zootechnik na miestnom družstve, neskôr ako rezbár pre Komunálne služby v Dobšinej. Vzťah k práci s drevom získal od svojho otca-tesára, ktorému už v mladosti pomáhal.
Juraja Mertuša vždy fascinovali životné osudy gemerského zbojníka Michala Vdovčíka, ktorého podobu, ako aj postavy niektorých členov jeho družiny a iných ľudí, ktorí súviseli s jeho životom, či smrťou, zachytil na viacerých drevených plastikách. Postupne prešiel k tvorbe plastík jednoduchých dedinských ľudí zobrazených pri práci a zábave. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj tie, ktoré sa nachádzajú už od roku 1981 v zbierkach Gemersko-malohontského múzea. Zobrazujú napríklad nočného strážnika – vartáša, pastierku, ženu pri pradení, tanečníkov, či píšťalkára. Predmet mesiaca február 2010 – Drevené plastiky Juraja Mertuša z GočovaPri pohľade na ne je zrejmý vzťah tvorcu k rodnému regiónu a ľuďom v ňom žijúcich. Sú zhotovené najmä z orechového, lipového dreva a dreva čremchy neskorej, ktoré dodáva plastikám Predmet mesiaca február 2010 – Drevené plastiky Juraja Mertuša z Gočovacharakteristickú červenkastú farbu. Autor sa pri ich tvorbe snažil zachytiť všetky detaily, a tak je možné na viacerých vidieť napríklad i prvky gočovského ľudového odevu. Je zjavné, že pri výrobe plastík rezbár zúročil svoje vedomosti o tradičnej kultúre rodnej obce, ktoré získaval niekoľko rokov.
Okrem výroby drevených plastík sa Juraj Mertuš venoval aj tvorbe detských zvukových hračiek, ako kukučka, štebotka, piždik, ktoré už boli takmer zabudnuté. Za túto prácu, teda za hľadačstvo pôvodných foriem zvukových nástrojov Gemera, získal v roku 1984 cenu Dr. Ladislava Lenga.

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS