Predmet mesiaca marec 2011

Amfora s antropomorfnou výzdobou z Tornale

Amfora s antropomorfnou výzdobou z TornaleV rokoch 1966 – 1968 bolo preskúmané jedno z najväčších pohrebísk pilinskej kultúry, ktoré sa rozprestieralo v areáli bývalých textilných závodov, v mestečku Tornaľa. Na tomto mieste bolo odkrytých 226 žiarových hrobov. Odhaduje sa, že pôvodná rozloha pohrebiska bola 5 a-6 ha, pričom na základe hustoty hrobov je možné predpokladať, že pôvodne bolo na pohrebisku uložených okolo 10 000 hrobov.
V jednom z preskúmaných hrobov bola objavená ojedinelá amfora. Amfora je opatrená dvomi uchami a je zdobená rytým a plastickým ornamentom, ktorý možno interpretovať ako pokus o vytvorenie antropomorfnej výzdoby. Takáto výzdoba je na amforách pilinskej kultúry nezvyčajná a Amfora s antropomorfnou výzdobou z Tornalejedinečná. Amfora slúžila v hrobe ako popolnica (nádoba pre uloženie kremačných zvyškov).
Môžeme sa len domnievať, čo výzdoba amfory znázorňuje. Jednou z možností je, že antropomorfná výzdoba znázorňuje nebožtíka, ktorého popol bol uložený v urne. Ako to bolo v skutočnosti, sa už pravdepodobne nedozvieme.
Amfora bola súčasťou materiálneho sveta ľudu pilinskej kultúry, ktorý žil na území Gemera – Malohontu, v období mladšej doby bronzovej (1500 – 1100 rokov pred Kr.). Samotná amfora pochádza z obdobia 1400 – 1300 rokov pred Kr.
Amfora s antropomorfnou výzdobou z TornalePohrebný rítus pilinskej kultúry bol výlučne žiarový. Samotný obrad spopolnenia pozostával zo stavby pohrebnej hranice, z uloženia nebožtíka na hranicu, samotného spopolnenia a následného pozbierania a uloženia prepálených kostí a žiarom deformovaných šperkov a ozdôb, ktoré mal mŕtvy počas obradu na sebe, do urny.
Všetky tieto súčasti kremačného obradu boli určite mimoriadne, ale dnes ich už žiaľ nedokážeme rekonštruovať.
Je zaujímavé, že ľud pilinskej kultúry disponoval základnými anatomickými znalosťami, ktoré sa prejavovali tak, že zvyšky kostry boli do urny uložené anatomicky, to znamená, že pri ústí urny boli uložené kosti lebky, ďalej boli uložené kosti trupu a pri dne urny boli uložené kosti dolných končatín.

 

 

         

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS