Predmet mesiaca apríl 2011

Rybárik riečny (Alcedo atthis) – vták roka 2011

Rybárik riečny (Alcedo atthis) – vták roka 2011Predmetom mesiaca apríl je v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote rybárik riečny, jeden z našich najpestrejšie sfarbených vtákov. Aj napriek svojej výraznej farbe je vo svojom prostredí nenápadný a často uniká pozornosti. Najčastejšie ho prezradí jeho hlas – ostré a vysoké „číí“ . Hniezdi v hniezdnej nore, ktorú si vyhrabe v kolmom hlinitom brehu riek a potokov. Hniezdi väčšinou 2-krát ročne, v jednej znáške má 5 – 7 vajíčok. Živí sa malými rybkami, obojživelníkmi a bezstavovcami, ktoré loví najčastejšie z posedu.
V regióne Gemera - Malohontu hniezdi hlavne pri vodných tokoch, napríklad v okolí Rimavy, Slanej, Muráňa a väčších potokov.
Rybárika riečneho vyhlásila Slovenská ornitologická spoločnosť/ BirdLife Slovensko za vtáka roka 2011. Rybáriky sú ohrozené stratou vhodných hniezdnych biotopov pri zasypávaní brehov kameňmi, nedostatkom potravy zapríčineným znečistením vôd a tuhými zimami. Pomôcť im môžeme vyčistením a udržiavaním kolmých hlinitých brehov riek.

 

 

         

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS