Predmet mesiaca september 2011

Čadiče a čadiče s aragonitom
– spomienka na posledné aktívne sopky Gemera-Malohontu

 

Čadiče s aragonitomPredmetom mesiaca september je v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote súbor čadičov a čadičov s aragonitom z Konrádoviec v Cerovej vrchovine. Čadiče s aragonitomCerová vrchovina je vulkanického pôvodu a je najmladším pohorím na Slovensku. Vulkanická činnosť dodnes zanechala na jej povrchu stopy po sopečnom reliéfe, ktorý sa strieda s pahorkatinovým pieskovcovým reliéfom, ktorý nepostihla sopečná činnosť. Charakter krajiny dnes výrazne ovplyvňujú aj vypreparované výplne sopečných komínov a kopce tvorené zvyškami okrajov kráterov. Ďalšie výrazné kužeľovité vrchy tvoria čadiče, ktoré stuhli v mohutných trhlinách a tvoria komínové žily.
V období pred približne 2-6 miliónmi rokov boli mnohé miestne sopky ešte aktívne a okolie zaliali žeravou magmou – bazaltovou lávou. Čadiče s aragonitomJej chladnutím a tuhnutím vznikli tieto čadiče, ktoré sú tak spomienkou a dôkazom obdobia, keď prebiehala na území Cerovej vrchoviny sopečná činnosť. Pochádzajú z kameňolomu v Konrádovciach, ktorý bol založený koncom 19. storočia.
Čadič - bazalt je jemnozrnnou vyvretou horninou. Má široké hospodárske využitie. Používa sa ako stavebný materiál, vyrábajú sa z neho napríklad dlažobné kocky, obrubníky, obklady budov a používa sa aj na výrobu minerálnej vlny. V jeho puklinách vznikajú často priehľadné aragonitové kryštáliky.

Monika Gálffyová

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS