Predmet mesiaca október 2011

Falzifikát bronzového meča z Rimavskej Soboty

 

Falzifikát bronzového meča z Rimavskej SobotyV zbierkach GMM je od roku 1939 uložený zaujímavý zbierkový predmet, ktorého pôvod je zahalený rúškom tajomstva. 22. mája v roku 1939 významný univerzitný profesor archeológie na univerzite v Budapešti - Ferencz Tompa, daroval do zbierok nášho múzea bronzový meč s čiaškovitou rukoväťou, údajne pochádzajúci z Rimavskej Soboty. Už v tomto období F. Tompa rozpoznal, že meč je falzifikátom.
V 80.- tych rokoch minulého storočia bola vykonaná aj exaktná analýza meča, ktorá zistila, že vo výplni rukoväti boli zistené zrnká cementu, patina meča nebola dosiahnutá prirodzenou oxidáciou medi, ale jednoduchým natretím zelenou farbou. Samotný meč nebol zhotovený z bronzu (zliatina medi a cínu), ale z mosadze (zliatina medi a zinku). Výroba mosadze bola pre pravekých kovolejárov v dobe bronzovej neznáma.
Falzifikát bronzového meča z Rimavskej SobotyJe zaujímavé, že meč musel vyhotoviť niekto, kto disponoval dobrými vedomosťami a znalosťami o typológii bronzových mečov, pretože čepeľ aj čiaškovitá rukoväť meča je veľmi blízka originálnym bronzovým mečom.
Nezodpovedanou otázkou zostáva kto a za akým účelom tento meč vyhotovil. Chcel snáď niekto falšovať dejiny alebo sa chcel len obohatiť nelegálnym spôsobom. Žiaľ na túto otázku už odpoveď nezistíme. V každom prípade v zbierkach nášho múzea je zachovaný netradičný zbierkový predmet s pozoruhodnou históriou.

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS