A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
MEYKE nap
2022.06.16.
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

2022. június 16-án (csütörtökön) 16.00 órai kezdettel pódiumbeszélgetésre és kurátori tárlatvezetésre kerül sor a Gömör-Kishonti Múzeumban, melynek vendége Molnár-Madarász Melinda magyar ruhatervező, a MEYKE márka megálmodója, Budapestről. Meyke, divattervezőként a magyar népművészet változatos történelmi tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét használja alkotásaiban. Kollekciójából készült a MEYKE: Tradícia v móde - Hagyomány a divatban c. iparművészeti kiállitás a múzeum kiállítótermében, amely a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósult meg. A tárlat a budapesti Hagyományok Háza és a New York-i Réka Darida Foundation együttműködésével került megrendezésre.

Az esemény belépti díja 2€.

Molnár-Madarász Melinda “Meyke“ a mai modern nő számára készíti variálható, haute-couture és pret-á-porter ruháit. Kollekcióját gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla (1881 - 1945)  és Kodály Zoltán (1882 - 1967)  műveivel, a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkot. Eddigi kollekcióit öt tájegység, a kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó népviselet értékeit felhasználva készitette el, jelenleg a gömöritájegység feldolgozása van folyamatban. Fontosnak tartja, hogy hagyományőrzés címén ne csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét, motívumkincsét vegye át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

New Yorkban, a Carnegie Hallban, Pankovits Nikolett neves jazz és magyar folk énekes viseli fellépésein a MEYKE ruhákat. A Folktrend divatshow valamennyi hazai és külföldi bemutatóin megjelentek az öltözékei. A Fölszállott a Páva műsorában Sebestyén Márta énekes, Kocsis Enikő táncművész és Morvai Noémi műsorvezető viselte ruháit. Kollekciójával Magyarországot képviselhette Washingtonban az első, majd New Yorkban a II. és IV. Hungarian Heritage Festivalon, valamint Berlinben.

Fényképek az eseményről

návštevníci podujatia
1 2 3 44
chevron-left