Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave

Termín: 06. 11. 2007
Miesto konania: Univerzitná knižnica v Bratislave

 

6. novembra 2007 v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave, pri príležitosti 140. výročia XII. Veľkého zhromaždenia uhorských lekárov a prírodovedcov v Rimavskej Sobote, uskutočnil interdisciplinárny seminár pod názvom Lekársko-lekárnický spolok Gemerskej župy, s podtitulom Z historického a knihovníckeho pohľadu. Organizátormi semináru boli Slovenská spoločnosť pre dejiny vied a techniky pri SAV a Univerzitná knižnica v Bratislave. Na spoluorganizovaní sa podieľali i Historický ústav SAV v Bratislave a Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.
Spoločný obed účastníkov XI. Veľkého zhromaždenia uhorských lekárov a prírodovedcov v Rimavskej Sobote.Seminár pozostával z troch blokov. Prvý blok mal názov Lekársko-lekárnický spolok Gemerskej župy a jeho miesto v regionálnych dejinách a v dejinách vedy. Témou druhého bloku boli Lekári a ich spolky v širších súvislostiach. Zameraniu tretieho bloku dominovala špecificky knihovnícka problematika Biografických odkazov. Gemer-Malohontu a Rimavskej Sobote boli dominantne venované príspevky prezentované v prvých dvoch blokoch. Spomeňme aspoň niektoré: Gemer vo svetle histórie polovice 19. storočia od prof. PhDr. Leona Sokolovského, PhD. z Katedry archívnictva a pomocných vied historických FFUK v Bratislave, Lekársko-lekárnický spolok Gemerskej župy 1867-2007 Kataríny Pekařovej z Univerzitnej knižnice v Bratislave, Aktivity lekárskej sekcie na XII. Putovnom zhromaždení uhorských lekárov a prírodovedcov v Rimavskej Sobote MUDr. László Kissa, Csc. zo Sekcie dejín medicíny a zdravotníctva Slovenskej spoločnosti pre dejiny vedy a techniky pri SAV, alebo Medicínska literatúra na Slovensku v 19. storočí s prihliadnutím na osobnosti literárne činné na Gemeri Mgr. Evy Augustínovej zo Slovenskej národnej knižnice Martin. Gemer-Malohont a samotné mesto Rimavská Sobota mali zastúpenie v podobe príspevkov: Dobročinnosť a sociálna starostlivosť spolkov Rimavskej Soboty v období dualizmu Mgr. Henriety Boršošovej zo ZŠ Ožďany, Spolok lekárov v Rimavskej Sobote – jeho história, poslanie a činnosť MUDr. Hany Sedláčkovej z Nemocnice s poliklinikou v Rimavskej Sobote, a XII. Veľké zhromaždenie uhorských lekárov a prírodovedcov v roku 1867 v Rimavskej Sobote PhDr. Oľgy Bodorovej a Mgr. Moniky Gálffyovej z Gemersko-malohontského múzea. Posledne uvedený príspevok predniesla riaditeľka Gemersko-malohontského múzea PhDr. Oľga Bodorová, ktorá zároveň viedla druhý blok seminára.
Pre všetkých záujemcov o uvedené príspevky vyjde začiatkom roku 2008 zborník príspevkov zo seminára pod názvom Studia Bibliographica Posoniensia (III.ročník).

 

Fotografie z podujatia:

Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave
Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave Gemer-Malohont a Rimavská Sobota v Univerzitnej knižnici v Bratislave

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS