Kroky vo svetleKroky vo svetle

17.09.2009 - 15.11.2009, vernisáž 17.9. o 14.00

Komisár: Mgr. J.Aláč

Plagát v PDF

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote sprístupňuje vo svojich priestoroch aj výstavy, ktoré vznikajú spoluprácou a nadväzovaním kontaktov so zahraničnými subjektmi a organizáciami. Výstava fotografií Kroky vo svetle je príkladom práve takejto vzájomnej spolupráce. Na nej prezentované fotografie pochádzajú z autorskej dielne členov Fotografického klubu „LEKNO“ (Clubul fotografis „NUFĂRUL“), ktorý vznikol v roku 1976 v meste Oradea v Rumunsku. Niekoľko mesiacov po svojom vzniku, zorganizoval klub výstavu s názvom Kroky vo svetle. Išlo o putovnú výstavu, ktorá bola prezentovaná vo viacerých rumunských mestách. V roku 1978 usporiadal prvú národnú umeleckú výstavu fotografií pod názvom „PREMFOTO“ organizovanú odvtedy každé dva roky. Od roku 1993 sa národný charakter výstavy zmenil v medzinárodný.
V roku 1990 sa fotoklub stal kultúrnou organizáciou s právnou subjektivitou a v tom istom roku uviedol do činnosti vlastnú galériu sídliacu v centre Oradei. Výstavy, ktoré sú v nej organizované vznikajú v spolupráci s fotografmi celého sveta.

Fotoklub „NUFĂRUL“ vytvoril reprezentatívnu kolekciu fotografií s názvom Kroky vo svetle. Táto kolekcia bola prezentovaná vo vyše 100 galériách Európy, Ázii, Južnej Ameriky a Nového Zélandu. Dnes sa dostáva i na Slovensko a je prístupná pre všetkých návštevníkov vo výstavných priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.
Vystavené fotografie charakterizuje tematická pestrosť. Sú to portréty, umelecké spodobenia krajiny, fotografie architektúry... Niektoré fotografie sú hrou so svetlom, s rôznymi motívmi a detailom a ako také sú dokladmi kreativity ich tvorcov.

 

Fotografie z výstavy:

 

 

Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle
Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle Kroky vo svetle
Kroky vo svetle Kroky vo svetle   Kroky vo svetle Kroky vo svetle

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS