Predmet mesiaca jún 2010:
Novoveká keramika zo studne v Rimavskej Sobote

Novoveká keramika zo studne v Rimavskej SoboteGemersko – malohontské múzeum v mesiaci jún pripravilo pre svojich návštevníkov v rámci Predmetu mesiaca prezentáciu novovekej keramiky, odkrytej zo zaniknutej studne v Rimavskej Sobote.
Na prelome rokov 2008 a 2009 na ul. K. Mikszátha v Rimavskej Sobote, pri stavebných prácach bola narušená zaniknutá studňa s obsahom novovekej keramiky.
Studňa bola vyložená lícovaným, lomovým kameňom. Vonkajší priemer studne bol 1,90 m, jej maximálna hĺbka bola 3,80 m.
Po vyschnutí studne, studňa začala slúžiť ako odpadová jama. Počas archeologického sme odkryli keramické nádoby vo fragmentárnom stave. Po ich konzervácii a následnej rekonštrukcii sme získali vyše 25 ks celých keramických nádob.
V studni bola odkrytá keramika zhotovená so svetlej hliny s obsahom kaolinitických zložiek (tzv. íly poltárskej formácie), ktorá sa vyznačuje vysokou ohňovzdornosťou. V studni bola objavená tak stolová keramika (džbány, krčahy a pohár), ako aj kuchynská keramika (rôzne druhy hrncov). Takmer všetky získané nádoby boli zdobené červenohnedým maľovaním pozostávajúcim z rôznych druhov obežných čiar a vlnoviek.
Novoveká keramika zo studne v Rimavskej SoboteZdobenie keramiky červenohnedým maľovaním, zhotovenej zo svetlej hliny sa začalo uplatňovať na území Gemera – Malohontu už 2. polovici 13. storočia, pričom prežilo až do 2. polovice 20. storočia. Takéta výzdoba a keramika bola typická pre región Gemera – Malohontu a odtiaľto sa potom exportovala do celého vtedajšieho Uhorska.
Na základe typológie a výzdoby získaných keramických nálezov predpokladáme, že objavená studňa pochádzala zo 17. – 18. storočia.
Vzhľadom na skutočnosť, že studňa bola vyložená lomovým kameňom, predpokladáme, že mala pravdepodobne charakter verejnej mestskej studne.
Všetkých priaznivcov a návštevníkov srdečne pozývame na prehliadku predmetu mesiaca jún, ako aj príležitostných výstav a stálej vlastivednej expozície.

 

 

   

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS