KAMIL KOZUB: Kresba - maľba

04.02.2011, vernisáž o 15.00 - 31.03.2011

 

Komisárka výstavy: Mgr. Magdaléna Bačová

 

KAMIL KOZUB: Kresba - maľbaKamil Kozub je predstaviteľom mladej generácie súčasných výtvarníkov pôsobiacich na východnom Slovensku. Jeho výtvarný prejav profilovalo štúdium na VŠVU v Bratislave v ateliéri maľby u prof. J. Bergera a stáž na TU v Košiciach u prof. A. Szentpetéryho. Štúdium ukončil v roku 2006, v súčasnosti pôsobí ako pedagóg (figurálne kreslenie) na Strednej umeleckej škole v Kežmarku.

 

Autor vo svojej tvorbe ostáva verný klasickému výtvarnému médiu a to maľbe, ktorá je na umeleckej scéne 21. storočia viac ojedinelým ako bežným výtvarným prostriedkom. Jeho tvorba je príznačná expresívnym rukopisom a širokospektrálnym koloritom, ktorý na veľkých plochách pôsobí strhujúco. Kozub inklinuje k rozmerným plátnam, čím dostáva priestor na obsahovo výpravné témy a práve tie u neho nachádzame pomerne často. Široký tematický záber ho nedovoľuje zaškatuľkovať do jednoznačných okruhov. Od zaujatia krajinou, cez portrétnu tvorbu, figurálne kompozície, kde sa objavujú aj tabuizované témy spoločnosti, až k prenikaniu abstraktných foriem. Napriek tomu si dovolím vyzdvihnúť autora predovšetkým ako unikátneho portrétistu s vynikajúco zvládnutými proporciami a citlivo vtlačeným výrazom.
Vystavené práce sú prierezom jeho tvorby v časovom rozpätí posledného desaťročia, kde od abstraktných foriem cez figurálne kompozície nachádzame aj inšpiráciu krajinou. Okrem maľby v jeho tvorbe nachádzame aj kresby, čoho ukážkou je séria vystavených kresieb pod názvom Autoportrét I., II., III., IV., ktorá je silne sugestívna a má naratívny, teda príbehový charakter.

 

 

Fotografie z vernisáže a výstavy:

 

KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba
KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba KAMIL KOZUB: Kresba - maľba

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS