Predmet mesiaca január 2011

Drobnosti z archívu Gemersko-malohontského múzea
40. roky 20. storočia

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote okrem rozsiahlych zbierkových fondov a cennej historickej knižnice spravuje aj zaujímavý a bohatý archívny fond. V ňom zastúpené archívne dokumenty sú pozoruhodným svedectvom doby. Mnohé z nich boli kedysi bežnou súčasťou života a sú pre svoju dobu charakteristické. Iné sú zriedkavejšie a vytratili sa spolu s ľuďmi, do ktorých osudu zasiahli, alebo na ktorých život sa vzťahovali. Ponúkame Vám výber niekoľkých vizuálne i obsahovo zaujímavých dokumentov z archívu GMM z obdobia 40. rokov 20. storočia.

Drobnosti z archívu Gemersko-malohontského múzea: 40. roky 20. storočiaPlagát Rozsievač kúkoľa (dokument č. 1 – sign. GMM 7293 PL 1), z obdobia existencie vojnového Slovenského štátu, poskytuje veľmi výstižné svedectvo o atmosfére doby a ideológii, ktorá v nej panovala. Slovenská republika 9. septembra 1941 prijala Židovský kódex, ktorý predstavoval rozsiahle obmedzenie občianskych, ale i základných ľudských práv Židov. Bolo tiež potrebné presvedčiť verejnosť o opodstatnenosti takýchto opatrení. To sa dalo dosiahnuť podnietením nenávisti a odporu. Okrem propagandistickej kampane v denníkoch a rozhlase sa na tento účel využívali i takéto plagáty.
Drobnosti z archívu Gemersko-malohontského múzea: 40. roky 20. storočiaKoniec druhej svetovej vojny je okrem oslobodenia spojený i s rozhodnutiami konfiškačných komisií (dokument č. 2 - sign. GMM 6508 DR 1), alebo odnímaním viacerých práv niektorým občanom, ale i celým skupinám obyvateľov štátu. Štefanovi Réthymu bolo na základe jeho maďarskej národnosti uprené právo voliť (dokument č. 3 – sign. GMM 6931 DRS 2). V tom čase bol na základe svojej národnosti, podobne ako tisícky iných, vnímaný na úrovni nepriateľa štátu. Pritom je paradoxné, že v roku 1965 mu prezident Československej socialistickej republiky Antonín Novotný udeľuje Pamätnú medailu k 20. výročiu oslobodenia ČSSR, ktorá sa udeľovala za mimoriadne zásluhy v boji proti fašizmu so zbraňou v ruke, svedectvo o čom je tiež v archíve múzea.
Drobnosti z archívu Gemersko-malohontského múzea: 40. roky 20. storočiaIným sa dostalo za ich postoje a činy v období druhej svetovej vojny ocenenie prakticky tesne po jej skončení. Príkladom je dekrét k vyznamenaniu Československý válečný kříž 1939 (dokument č. 4 – sign. GMM 6342 VM 590) udelený čatárovi v zálohe Jozefovi Elznicovi 10. januára 1947. Dekrét je podpísaný generálom Ludvikom Svobodom (veliteľ 1. čs. armádneho zboru, do roku 1950 minister národnej obrany a v rokoch 1968 až 1975 prezident Československej socialistickej republiky).
Československý válečný kříž 1939 bol zriadený rozhodnutím vlády Československej republiky z 20. decembra 1940, s úpravou stanov jeho udeľovania vládnym nariadením z 18. januára 1949. Bol udeľovaný za zásluhy v bojoch za oslobodenie Československa v období od roku 1939. Mohli ho získať československí štátni príslušníci vo vlasti - jednotlivci, ale i celé jednotky československej armády v zahraničí. Od roku 1948 bol udeľovaný i príslušníkom spojeneckých armád. Udeľovaný bol za preukázaný vynikajúci a úspešný bojový alebo veliteľský čin, pri ktorom bol držiteľ vystavený nebezpečenstvu ohrozenia života alebo svoj život obetoval.

 

 

         

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS