Predmet mesiaca august 2011

Tanečný poradovník z roku 1855

 

Na uhorských plesoch sa tanečný poradovník objavil prvý krát v roku 1840. Táto drobná knižočka, do ktorej boli zapisované mená tanečných partnerov sa nosila počas plesu zavesená na opasku alebo na gombíkovej dierke a pre každý prípad disponovala aj malou ceruzkou. Organizátori plesov sa počas plesovej sezóny starali o vkusné pozvánky, jedálne lístky, ale aj o vyhotovenia tanečných rádov pre dámy, ktoré zvyčajne objednávali v miestnych kníhkupectvách a ponechávali ich na fantázii tlačiara alebo viazača. Napríklad na plese mladých obchodníkov v roku 1897 v Rimavskej Sobote organizátori rozdali medzi dámami takmer 250 tanečných poradovníkov. Vďaka nim dnes vieme rekonštruovať módne tance našich predkov.
Tanečný poradovník z roku 1855V 60.-70.tych rokoch 19. storočia dominovali v meštianskom prostredí spoločenské tance, ako napríklad venčekový tanec coutillion, dvorná štvorylka, salon menuete, husárske tance, rôzne varianty palotášov a Kállaiho dvojka. Na prelome 19. a 20. storočia sa okrem tradičných uhorských tancov, ako čardáš a uhorský kruhový tanec, tešili mimoriadnej obľube párové tance preberané zo susedných národných kultúr – polka, valčík, mazurka, francúzska štvorylka, pas de quatre, pas de patineurs... Zo západu sa objavili v prvých rokoch 20. storočia nové druhy tancov, ktoré sa postupne dostali aj do miestnych tanečných radov, ako post Washington, one step alebo boston, vyvolávajúci hotovú „bostonskú horúčku“ na plesoch, a od roku 1913 obľúbený tanec aj dnešnej doby, argentínske tango.
V historickom fonde Gemersko-malohontského múzea sa zachoval jediný tanečný poradovník. Má podobu bielej hodvábnej stuhy, na koncoch so strieborno-zlatými strapcami. Na jednom konci je stuha zakončená oválnou mosadznou prackou. Obsahuje 21 tancov (10 tancov pred polnočnou prestávkou a 11 tancov po prestávke). Na plese prítomní mladí muži mohli svoje mená dopísať vedľa vybraných tancov. Meno darujúceho a dátum získania predmetu do múzea sú dodnes tajomstvom. Vieme však, že tento tanečný poradovník bol určený pre fašiangový ples, ktorý sa konal 24. januára 1855 v Brezne (Briesz). Kto mohol vtedy tušiť, že o 150 rokov neskôr táto niekedy dôležitá, drobná, tanečná rekvizita už svoju funkciu plniť nebude. Občas by nezaškodilo oživiť krásne tradície našich predkov ...
PhDr. Eva Ádámová

 

A Hónap műtárgya – Táncrend 1855-ből

A magyar bálokon a táncrend 1840-ben jelent meg először. E díszes kis könyvecske, melybe beírták annak a nevét, kinek ígérték a táncot, övre vagy gomblyukra akasztható volt és rendszerint egy mini ceruzát is mellékeltek hozzá. A bál szervezői gondoskodtak az időben és igényesen megtervezett meghívókról, menükártyákról és a táncrendek elkészítéséről, melyet rendszerint a helybéli könyvkereskedők fantáziájára bíztak. Rimaszombatban a fiatal kereskedők bálján 1897-ben például 250 táncrendet osztottak szét a szervezők a hölgyek körében. E műtárgyak alapján tudjuk ma felidézni a múlt egykoron divatos táncait.
Városi polgári körökben az 1860-70-es évek legnépszerűbb társastáncai a körtáncok voltak, mint a coutillion (füzértánc), udvari négyes, salon menuette, huszártánc, palotás vagy a Kállai kettős. A századfordulón a tradicionális magyar táncok mellett, mint a csárdás és a magyar körtánc, a szomszédos nemzetek kultúrájából átvett páros táncok is nagy népszerűségnek örvendtek – ilyen volt a polka, keringő, mazúrka, francia négyes, pas de quatre vagy pedig a pas de patineurs. A 20. század elején Nyugaton több új táncforma is megjelent, majd került fel a helybéli bálok táncrendjébe. A post Washington és a one step mellett felbukkanó boston szinte „boston-lázat” idézett elő a rimaszombati bálokon, csakúgy mint 1913-ban az argentin tangó, mely mai napig a legnépszerűbb társastáncok egyike.
A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum történeti gyűjteményében egyetlen táncrend maradt fenn régi korok tanújaként. Az ezüst-arany bojtokkal díszített, végén aranyozott csattal ellátott fehér selyemszalagon 21 tánc szerepel, 10 szünóra előtt és 11 a szünóra után. A pici ereklye adományozójának nevét és múzeumba kerülésének évét mai napig homály fedi. Az a fiatal hölgy, ki e táncrendet 1855. január 24-én egy, valószínűleg breznóbányai (Briesz), bálon kézhez kapta azzal a céllal, hogy a jelenlévő fiatalemberek nevüket bejegyezhessék a kiválasztott táncra, aligha sejtette, hogy 150 évvel később, e valaha fontos tánckellékként számon tartott aprócska tárgy ma már évtizedek óta „használaton kívül” van. Pedig nem ártana elődeink hagyományait néha feleleveníteni …
PhDr. Ádám Eva

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS