Predmet mesiaca december 2011

Drevené medovníkové formy

 

Drevené medovníkové formyHistória pečenia medovníkov siaha až do starovekého Ríma, kedy tento druh pečiva slúžil ako obeta bohom. Drevené medovníkové formyV období stredoveku sa medovníky vyrábali najmä v kláštoroch, samotné cechy medovnikárov začali vznikať až v 16. storočí. Prísady do medovníkov poznal každý medovnikár naspamäť, každý mal svoj vlastný recept, z toho dôvodu mali medovníky od rôznych majstrov rôzne chute. Spočiatku boli medovníky rozšírené najmä v mestskom prostredí, prostredníctvom pútí a jarmokov sa však rozšírili i na vidiek. Na jarmokoch sa predávali medovníky v podobe sŕdc, ktoré ako dary lásky venovali mládenci dievčatám, deťom rodičia kupovali medovníky v tvare hračky – koníka, bábiky, husára..., na púťach bolo možné nájsť medovníky s náboženskými motívmi. Ako spomienkové predmety sa medovníky istý čas vystavovali medzi oknami v prednej izbe a až potom ich bolo možné zjesť.
Drevené medovníkové formyS pečením medovníkov súvisel i vznik a používanie medovníkových foriem. Spočiatku sa medovníky piekli v hlinených, prípadne v kamenných formách, neskôr v jednoduchých okrúhlych drevených formách bez ozdôb, v 17. – 18. storočí, počas najväčšieho rozkvetu medovnikárskeho remesla, sa začali na otláčanie medovníkového cesta využívať drevené, bohato vyrezávané formy. Šikovní medovnikárski majstri si ich veDrevené medovníkové formydeli zhotoviť sami, prípadne ich dávali vyrobiť na objednávku rezbárom. Koncom 19. storočia, v súvislosti s postupným úpadkom medovnikárskeho remesla, zaniká i používanie drevených medovníkových foriem. Nahradili ich lacnejšie, hromadne vyrábané plechové formičky, používané pri pečení dodnes.
V zbierkovom fonde Gemersko – malohontského múzea sa nachádza 17 kusov drevených medovníkových foriem. Pochádzajú pravdepodobne z Rimavskej Soboty, z 2. polovice 19. storočia. Majú tvar hrubších a tenších doštičiek zhotovených z tvrdého dreva, do ktorého je vyrytý dekoratívny motív, napríklad kohút, koník, husár, srdce, šabľa... Do zbierkového fondu múzea sa drevené formy na medovníky dostali okolo roku 1900 pričinením vtedajšieho riaditeľa Jána Fábryho.

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS