KVET

 

Kvet27. 09. 2013, vernisáž o 15:00 – 15. 01. 2014

 

Kurátori: Mgr. M. Gálffyová, Mgr. A. Matúšková, Mgr. M. Mareková
Výstava ponúka návštevníkom prehľad najznámejších kvetov prostredníctvom fotografií a herbárov. Predstaví Vám funkciu a stavbu kvetov a ich jednotlivých častí. Dozviete sa, prečo kvety voňajú a čo im dodáva farbu. Ukážeme Vám, ktoré kvety sú bežnou súčasťou jedálneho lístka i to, ako sa kvety podieľajú na vzniku alergií.
Pôvab, farby a vône kvetov vzbudzovali obdiv človeka už od najstarších čias. Svojou krásou inšpirujú umelcov a v rôznych formách sprevádzajú človeka od narodenia po smrť. Výstavu dopĺňa ukážka kvetinových zátiší, ktoré sa ako výtvarný žáner v 17. storočí rozšíril z Holandska a Flámska do celej Európy. Dozviete sa, ktoré kvety symbolizujú náklonnosť, ale aj ľahostajnosť voči opačnému pohlaviu. Kvety dominovali vo vyšívanom, vytkávanom, maľovanom i rezbárskom dekore. Prostredníctvom trojrozmerných predmetov z archeologického, historického a etnografického fondu Vám predstavíme bohatosť a rôznorodosť kvetinového dekoru.
Súčasťou vernisáže bude ochutnávka medu z produkcie Občianskeho Združenia kRaj zo Závady (www.kraj.sk). Pre každého návštevníka je pripravená „kvetinová“ záložka do knihy.

 

Fotografie z výstavy:

 

Kvet Kvet Kvet Kvet     Kvet Kvet      Kvet
Kvet Kvet Kvet Kvet Kvet
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota