Predmet mesiaca január 2013

 

Čenstochovská čierna Madona s dieťaťom

sklomaľba, 1690, Ožďany

 

Čenstochovská čierna Madona s dieťaťom - predmet mesiaca január 2013Pozoruhodnú sklomaľbu s náboženským motívom daroval múzeu v roku 1906 barón Henrik Luzsénszky z Oždian. Uprostred sa nachádza na skle maľovaný olejový portrét Čenstochovskej čiernej Madony s dieťaťom. Maľba je obklopená ručne pletenými kvetmi s korálkami, farebnými stuhami a šperkami. Spôsob aranžovania a použitý galantérny materiál je ukážkou produkcie neznámej kláštornej dielne z konca 17. storočia.
Čenstochová je mesto v južnom Poľsku, kde sa nachádza kostol a kláštor na Jasnej Hore so slávnou ikonou Panny Márie Čenstochovskej (tzv. Čierna Madona). Mesto je preto jedným z najvýznamnejších pútnických miest Európy. Obraz Panny Márie s úctou uchovávaný v tamojšom paulínskom kláštore je opradený množstvom legiend a uctievaný veriacimi pre zázraky a dobrodenie. Jasnohorská Panna Mária bola a doposiaľ je symbolom nezávislosti Poľska.
Čenstochovská čierna Madona s dieťaťom - predmet mesiaca január 2013Do Gemersko-malohontského múzea sa dostala z oždianskeho kaštieľa a jeho vlastníkom bol barón Henrik Luzsénszky (1869-1907). Pôvodne však bola vlastníctvom uhorskej šľachtičnej, rodáčky z Oždian, Júlie Géczy-Korponay (1680-1714), nazývanej aj ako „levočská biela pani“. Svedčí o tom aj zachovaný text v maďarčine na zadnej strane. Text napísal barón Luzsénszky v roku 1903, vlastník toho istého kaštiela, v ktorom sa narodila v roku 1680 aj Júlia Géczy.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota