Predmet mesiaca júl 2013

 

Miniatúrna sacia nádobka z Vyšnej Pokoradze

 

Miniatúrna sacia nádobka z Vyšnej PokoradzeMiniatúrna sacia nádobka pochádza z rozsiahlej terénnej činnosti jedného zo zakladateľov múzea, ako aj prvého archeológa múzea, evanjelického farára Ľudovíta Hűvössyho. Predmet charakterizujeme ako malú amforku s lomeným kolienkovitým uškom, cez ktoré je prevŕtaný sací otvor. Vydutie amforky je zdobené jemným žliabkovaním. Nádobka pochádza zo žiarového pohrebiska pilinskej a kyjatickej kultúry vo Vyšnej Pokoradzi, ktoré v roku 1882 preskúmal Ľudovít Hűvössy.
Sacie nádobky sú v materiálnej náplni kyjatickej kultúry pomerne ojedinelými a vzácnymi nálezmi. Nakoľko archeológia nedokáže zrekonštruovať rituály, ktoré sa v minulosti odohrávali, môžeme o funkcii a význame sacích nádobiek len uvažovať. Väčšina doposiaľ objavených sacích nádobiek pochádza z inventáru žiarových hrobov. Je preto pravdepodobné, že sacie nádobky slúžili na konzumáciu (resp. na ťahanie po dúškoch) bližšie neznámej magickej, božskej tekutiny pri pohrebnom ceremoniáli. Takouto tekutinou mohla byť napríklad minerálna voda, bylinné čaje alebo aj alkoholické destiláty.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota