ACADEMIC ABSURDITY III.

 

ACADEMIC ABSURDITY III.12. 09., vernisáž o 15:00 hod. – 7. 11. 2014

 

Kurátorka: Mgr. Angelika Matúšková

Putovná výstava študentiek 4. ročníka grafiky Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici - Denisa Šerešová, Zdenka Mertanová a Barbora Kmecová, ktoré vystavujú v svojich rodných mestách. Zatiaľ bola výstava inštalovaná v Malackách (Barbora Kmecová) a Leviciach (Zdenka Mertanová). Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 12. septembra 2014 o 15.00 hod. Slávnostné otvorenie v úvode spestrí kultúrny program v podaní ZUŠ v Rimavskej Sobote.
Autorky sa rozhodli prezentovať svoju mladú grafickú tvorbu, ktorá okrem tradičných grafických prejavov ako drevoryt, linoryt, lept, zahŕňa aj experimentálne presahy grafiky ako kombinované techniky, rozhranie grafiky a maľby, fotografiu, autorské techniky či ilustráciu. Okrem toho každá z nich svojsky rozvíja svoj vlastný výtvarný jazyk, ktorý prostredníctvom tejto výstavy dáva do povedomia verejnosti.
Rimavskosoboťanka Denisa Šerešová (1991) je absolventkou bakalárskeho štúdia v ateliéri Grafika-Priestor-Synergia na katedre Grafiky, Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Centrom jej diel je predovšetkým figúra, alebo jej fragmenty. Zameriava sa na existenciu človeka, vzťah človeka nielen k druhým, ale aj k prchavým momentom života, a taktiež introspektívne skúma samú seba. Jej práce je taktiež možné považovať za skeptický komentár stavu spoločnosti v rovine hodnotovej realizácie a absencie morálneho indexu z pozície jedinca.
Autorka Zdenka Mertanová (1989) pochádza z Levíc. Študuje na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2014 ukončila bakalársky stupeň v odbore grafika a ďalej pokračuje v magisterskom štúdiu v odbore voľné výtvarné umenie. Jej tvorba je prevažne monochromatická so záujmom o geometrické tvary a ich symbiózu. Od roku 2012 postupne rozvíja vlastnú autorskú techniku, ktorá je kombináciou fotografie a grafiky. Výstupy sú graficky čisté s kresliarskym rukopisom, pričom využíva fotografickú techniku. Tematicky pracuje s osobnou mytológiou a spomienkami. Aktuálne využíva aj formu inštalácie pričom navzájom kombinuje a prepája médiá.
Barbora Kmecová (1991) je takisto študentkou Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Aktuálne ukončila bakalárske štúdium v ateliéri vizuálnej komunikácie na katedre Grafiky a pokračuje v nadväzujúcom magisterskom stupni štúdia. V rámci svojej tvorby sa venuje produkcii autorských kníh, knižných objektov, ilustrácií, kresbe, animácii a voľnej grafike. V jej projektoch dominujú atribúty hry vtipu a absurdity, s ktorými programovo narába. V médiu autorskej knihy sa prelína klasická kresba a grafika s digitálnou tlačou, pričom autorka svoju pozornosť zameriava rovnako na obrazovú a textovú zložku. Výsledkom toho sú vizuálno-verbálne hry smerované k súčasnému divákovi.

 

 

Fotografie z výstavy:

 

ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III.
ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III. ACADEMIC ABSURDITY III.
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota