Z fotoarchívu múzea

 

Z fotoarchívu múzea01. 04. 2014 – 30. 07. 2014

 

Zodpovedný: RNDr. Ján Aláč

Najvhodnejším výrazom pre charakteristiku Fotoarchívu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je materiálová a tematická rozmanitosť. K 1. januáru 2014 Fotoarchív negatívov tvorilo 43 439 negatívov; Fotoarchív diapozitívov 2 399 diapozitívov; samostatný Fotoarchív fotografií z rokov 1962 – 1970 mal 954 zachovaných fotografií a Fotoarchív digitálnych fotografií tvorilo 8 471 fotografií. K tomu treba pripočítať fotografie nachádzajúce sa v zbierkových fondoch histórie a etnografie, v ktorých je evidovaných 1042 ks fotografií a albumov fotografií. Tieto fotografie pochádzajú hlavne zo staršieho obdobia do roku 1950.

O systematickejšej fotodokumentácii v podmienkach Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote možno hovoriť od začiatku 50. rokov 20. storočia. Hneď po prechode múzea do správy štátu (ONV v Rimavskej Sobote) v roku 1951 jeho vtedajší správca Mikuláš Holéczy žiadal o pridelenie finančných prostriedkov na zakúpenie fotografického aparátu. Múzeum v tom čase bolo v istom zmysle predĺženou rukou pre rôzne inštitúcie, ktoré sa naň obracali o vykonanie predbežného prieskumu tej či onej lokality. Najčastejšie išlo o Archeologický ústav SAV v Nitre, ktorému boli zo strany obcí či iných štátnych organizácií hlásené archeologické nálezy. Ústav pravidelne žiadal múzeum o ich predbežné preverenie. Zároveň v tomto období neustále prichádzali požiadavky na zaslanie fotografií toho - ktorého zbierkového predmetu zo strany univerzitných pracovísk, ostatných múzeí, ale i autorov najrozličnejších odborných publikácií. V neposlednom rade v duchu doby išlo aj o dokumentáciu úspechov socialistickej spoločnosti v podobe záberov s tematikou industrializácie alebo kolektivizácie. Mikuláš Holéczy začiatkom 50. rokov 20. storočia získal fotoaparát a od tohto obdobia je možné hovoriť o viac než 60 ročnej kontinuite fotografickej dokumentácie nielen vlastných zbierok, ale i výskumov, podujatí a diania v meste Rimavská Sobota a regióne Gemer - Malohont.

Výstava je dôkazom, že Fotoarchív negatívov v múzeu charakterizuje pestrosť materiálov (film a sklo) a formátov (6x6 cm, 6x12 cm, kinofilm, digitálne zábery). Prirodzene najväčšia je tematická rozmanitosť. Vo Fotoarchíve múzea majú zastúpenie výskumy realizované jednotlivými pracovníkmi, hlavne z oblasti etnografie, archeológie, ale i prírodných vied. Rozsiahla je tiež fotodokumentácia zbierkových predmetov, podujatí v meste Rimavská Sobota a Gemeri-Malohonte, ale aj výstav a akcií v samotnom múzeu. Pri viac než šesťdesiatročnej kontinuite fotografického dokumentovania diania a množstva záberov fotoarchívu je zaujímavé využitie fotografií na demonštrovanie vývoja a zmien, ktoré viac či menej zreteľne prebiehali v regióne. Pri takomto porovnaní sa ukáže i význam zdokumentovania reálií, ktoré sú dnes už nezvratne záležitosťou histórie. Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote takúto dokumentáciu má a pracuje na jej rozvíjaní.

 

 

Fotografie z výstavy:

 

Z fotoarchívu múzea Z fotoarchívu múzea Z fotoarchívu múzea Z fotoarchívu múzea Z fotoarchívu múzea
         
         
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota