Predmet mesiaca marec 2014

 

Najstaršia Biblia v knižnici múzea, vydaná v roku 1596:
             Biblj swata. To gest, Kniha wniž se wssecka Pjsma swata Starého y Nowého Zákona zdržugj...

 

Najstaršia Biblia v knižnici múzea, vydaná v roku 1596Najstaršia Biblia v knižnici múzea, vydaná v roku 1596V období od 3. – 31. marca 2014 bude múzeum vystavovať najstaršiu Bibliu zo svojej knižnice. Vzácna tlač je súčasťou takmer 45 tisícového historického knižničného fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktorý obsahuje mnoho vzácnych historických tlačí.
Najstaršia Biblia v knižnici múzea je z roku 1596: Biblj Swatá. To gest, Khiha wniz
se wssecka Pjsma swata Starého y Nowého Zákona zdrzugj: w nowě wytisstěna a wydána, Léta Páně M D XC VI. (Bibli Svatá. To jest, Kniha v niž se všecka Písma svatá Starého i Nového Zákona združujú: v nově vytištena a vydána Léta Páně 1596). Biblia bola vydaná v češtine v nemeckom neogotickom písme – švabachu na 1 162 stranách. V texte Biblie sa nevyskytujú ilustrácie, výtvarne zdobený je len titulný list. Tvorí ho biblický výjav vytvorený technikou drevorezu, základné údaje o knihe sú napísané červenou farbou v jeho strede v oválnom ráme. Zaujímavá je i kožená väzba Biblie, ktorú krášlia i ochraňujú mohutné kovové nárožnice s puklicami. Bibliu vydala pravdepodobne Jednota Bratská v Kraliciach.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota