Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra)

 

Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra)premiéra 20. februára 2014, o 16.00 hod.

 

Krátky dokumentárny film predstaví hrnčiarku a keramikárku Danku Bakšovú z Hrnčiarskych Zalužian. Okrem tohto filmu diváci uvidia aj ďalšie zaujímavé krátkometrážne filmové dokumenty a portréty ľudových remeselníkov z nášho regiónu, ktoré natočili filmári pôsobiaci v Rimavskej Sobote a Revúcej – Otto Nagy, Gradient Studio a Peter Poboček. Film vytvorilo Gradient Studio z Rimavskej Soboty v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote. Režisérom filmu je Otto Nagy. Autorsky sa na ňom podieľali aj Kristian Borzy a Viktor Belan. Film vznikol s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci projektu Gemersko-malohontského osvetového strediska "Po stopách nositeľov tradícií". Odborným garantom projektu je PhDr. Oľga Bodorová (etnologička a riaditeľka Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote).
Kompletný zoznam filmov:
Krása ukrytá v hline (2013, Otto Nagy, Gradient Studio) – Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian, hrnčiarstvo, PREMIÉRA
Šivetická tradícia (1996, Peter Poboček) – Ondrej Janko zo Šivetíc, hrnčiarstvo
Majster Juraj (1995, Peter Poboček) – Juraj Krcha z Revúcej, remeslá súvisiace s pastierkou kultúrou, rezbárstvo, kožiarstvo atď.
Tradičné umelecké rezbárstvo (2012, Otto Nagy, Gradient Studio) – Milan Katreniak z Tisovca, remeslá súvisiace s pastierkou kultúrou, rezbárstvo a výroba hud. nástrojov
Cesta životom (2001, Peter Poboček) – Anna Sklenáriková z Muráňa, tkáčstvo

 

Fotografie z podujatia:

 

Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra)
Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra) Po stopách nositeľov tradícií: Premietanie filmu – Krása ukrytá v hline (premiéra)  
         
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota