Biblie našich predkov

 

Biblie našich predkov23. 3. 2015, vernisáž o 13:00 hod. – 30. 4. 2015

 

V poradí treťou výstavou v roku 2015 je výstava biblickej literatúry a literatúry pre deti. Slovo biblia pochádza z gréckeho slova biblos a znamená knihu. Expozíciu prezentuje Evanjelická základná škola Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote v spolupráci s Gemersko-malohontským múzeom. Na zbierke BIBLIÍ ako aj inej rôznej literatúry z rodinných zbierok od dávnych čias až po dnešok sa podieľali žiaci, učitelia, farári okolitých farností, cirkevné zbory Rimavského seniorátu ECAV. Vernisáž výstavy sa uskutoční 23. marca 2015 o 13.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea a doplní ju zaujímavý kultúrny program.
Výstava je prezentovaná v dvoch zložkách. Prvou sú BIBLIE – knihy kníh, kancionály a rôzna náboženská literatúra. Výstava pôsobí svojou grandióznosťou, starobylosťou, nevyčerpateľnou silou slova Božieho. BOH je aj dnes živým BOHOM, ktorý sa neprihováral len za čias našich patriarchov, hovorí a pôsobí v našich životoch aj dnes.
Druhou zložkou expozície je rozprávková kniha, ktorá je tiež vystavená vo vitrínach múzea, ako odkaz zberateľskej činnosti. Rozprávka ako taká bola pôvodne vytvorená pre dospelých. Neskôr našla svoje nezastupiteľné miesto v detskom okruhu poslucháčov. Odpradávna tvorila súčasť života našich rodín. Dlhé zimné večery mali svoje čaro. Najprv sa ľudová slovesnosť šírila ústnym podaním, tradovaním, až neskôr začali jednotlivé príbehy, či rozprávky zapisovať. Naším najväčším zberateľom rozprávok je Pavol Dobšinský, ktorý pôsobil ako evanjelický farár v neďalekých Drienčanoch.
Kniha ako hmotná súčasť múdrosti našich predkov, je a zostáva aj v súčasnosti vyhľadávanou a vzácnou perlou.
Ďakujeme Gemersko-malohontskému múzeu v Rimavskej Sobote za poskytnutie priestorov, farárom ako aj rodinám našich žiakov, ktorí ochotne požičali literatúru zo svojich rodinných zbierok.

 

Fotografie z výstavy:

 

Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov
Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov Biblie našich predkov
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota