Karol Feňveš TVORBA

 

Karol Feňveš TVORBA26. 03. 2015, vernisáž o 15:00 hod. – 10. 05. 2015

 

Akademický maliar Karol Feńveš sa narodil 29. decembra 1921 v Malužinej. Celý svoj osobný a profesný život prežil na Liptove, s Rimavskou Sobotou ho však spájajú rodinné väzby z matkinej strany, ktorá bola židovského pôvodu. Síce sa narodil v Malužinej, ale nikdy tam nežil a do svojich 19-tich rokov žil so svojimi rodičmi a dvomi sestrami v Budapešti. Jedna z jeho sestier bola odvlečená do koncentračného tábora a druhá zomrela na TBC. Jedine jemu sa podarilo pred odvlečením do tábora zachrániť, nakoľko bol v nemocnici a liečil sa na TBC.
Jeho výtvarný talent sa prejavil už v čase keď bol ešte len žiakom, kedy spolu s kamarátom kreslili komixy. Kamarát písal texty a on ich ilustroval. Na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave sa prihlásil na základe impulzu od akademického maliara Ernesta Špitza, ktorý videl jeho práce. V rokoch 1949-1956 študoval u prof. Jána Mudrocha figurálnu a portrétnu maľbu. Po absolvovaní štúdia sa vrátil do rodného Liptova, kde sa zapojil do výtvarného diania. Po návrate domov sa z portrétistu stal postupne krajinár. Monumentálna, heroická krajina, akou je sever stredného Slovenska sa stala jeho nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie. Krajinu zachytával a skicoval počas svojich prechádzok a výletov do prírody, pričom finálne kompozície už vznikali v ateliéri. Okrem realizmu je v jeho tvorbe venovaný značný priestor aj fantázii a imaginácii. Častokrát sa objavujú kubizujúce prvky, ktoré spolu s farebnosťou budujú obrazový priestor. Štýlovo a námetovo sú jeho diela podobné dielam autorov ako: M. A. Bazovský, Ester Šimerová-Martinčeková, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda.
Popri komornej maľbe je Karol Feňveš autorom aj niekoľkých monumentálnych realizácií (sgrafito na materskej škôlke a vitráž na dome smútku v Liptovskom Hrádku, sgrafito v Likavke, nástenná maľba v kultúrnom dome vo Svite a v sobášnej sieni v Liptovskej Sielnici). Prvú samostatnú výstavu mal v Liptovskom Hrádku v roku 1958, odvtedy pravidelne vystavuje až dodnes, najmä v mestách severného Slovenska (Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Ružomberok, Prešov).
Okrem voľnej tvorby sa Karol Feňveš venoval aj pedagogickej činnosti. Bol jedným zo zakladateľov Základnej umeleckej školy v Liptovskom Hrádku a niekoľko rokov viedol kurz amatérskych výtvarníkov pri Liptovskom osvetovom stredisku v Liptovskom Mikuláši.
Výstava je retrospektívnym prierezom celoživotnej tvorby autora od 50-tych rokov takmer po súčasnosť a vzhľadom na pôvod Karola Feňveša voľne nadväzuje na výstavu Židovská komunita v Rimavskej Sobote, ktorá bude v priestoroch múzea sprístupnená do konca júna 2015.

 

Fotografie z výstavy:

 

Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA
Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA Karol Feňveš TVORBA
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota