Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II.
Každodenný život jednej šľachtickej rodiny na fotografiách. Egy nemesi család mindennapjai fotográfiákon.

 

Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II.13. 08. 2015 – 30. 09. 2015 – vernisáž o 15.00

 

Komisárka: PhDr. Éva Kerényi

Fotografická výstava Pozostalosť Gömöryovcov II. je pokračovaním úspešnej výstavy Gemersko-malohontského múzea z roku 2011, doplnená o vzácny fotografický materiál s umeleckým podtextom. Prezentujeme na nej predtým nevystavené, novoobjavené zábery z neevidovaného fondu pozostalosti Gömöryovcov a Maróthyovcov. Vernisáž výstavy sa uskutoční 13. augusta 2015 o 15.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea a doplní ju zaujímavý kultúrny program.

Výstava zavedie návštevníkov do zákulisia každodenného života šľachtica Olivera Gömöryho a jeho manželky Margity Maróthy na prelome 19. a 20. storočia, ako aj v prvej polovici 20. storočia. Vzdelaný Oliver a herečka Margita žili v kaštieli v Širkovciach, kde často prijímali návštevy svojich blízkych priateľov a rodinných príslušníkov. Fotky tak prezentujú rodinné výlety do okolia, rodinnú atmosféru s domácimi miláčikmi a priateľov Gömöryovcov. Oliver sa venoval aj fotografovaniu a zachytával momenty z prírody, z okolia kaštieľa a zo svojich ciest. Margita sa v roku 1926 zúčastnila na teozofickom kongrese v Holandsku, čo je tiež fotograficky zdokumentované. Prostredníctvom fotografií návštevníci ďalej môžu nahliadnuť aj do interiéru širkovského kaštieľa z prvej tretiny 20. storočia.
Na výstave si môžu návštevníci prečítať aj časť listu spisovateľa Viktora Szombathyho pre bývalého riaditeľa múzea Mikuláša Holéczyho, v ktorom sa vyjadruje o Margite Maróthy a tiež píše aj o záhadných duchoch kaštieľa v Širkovciach.

 

Fotografie z výstavy:

 

Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II. Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II. Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II. Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II. Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II.
Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II. Pozostalosť Gömöryovcov II. – A Gömöryek hagyatéka II.      

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota