Predmet mesiaca január 2015

 

SKLENÉ KANVICE Z RIMAVSKEJ SOBOTY

 

SKLENÉ KANVICE Z RIMAVSKEJ SOBOTYV mesiaci január 2015 bude Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystavovať zaujímavé archeologické nálezy - sklené kanvice. Predmety boli objavené pri archeologickom výskume Hlavného námestia v Rimavskej Sobote ako súčasť výnimočného súboru 54 sklenených predmetov.

Pri archeologickom výskume Hlavného námestia v Rimavskej Sobote, vykonanom v rokoch 1993 – 1997 objavil archeológ PhDr. István B. Kovács základy stredovekej radnice, v juhovýchodnej časti námestia. K radnici bol pristavený objekt z nasucho kladených lomových kameňov, v ktorom bol objavený výnimočný súbor 54 sklenených predmetov.
V početnom súbore skla si najväčšiu pozornosť zasluhujú nálezy sklenených kanvíc. Kanvice majú telo guľovitej profilácie a valcovité hrdlom. Sú zdobené natavovanými obežnými sklenenými pásmi, ktoré sú plasticky presekávané a sú opatrené trubicovitou esovitou výlevkou.
V stredovekej kultúre stolovania sú tieto nádoby rozšírené už od vrcholného stredoveku. Kanvice z Rimavskej Soboty v nálezoch na území Slovenska nemajú analógie. Na základe výzdobnej technológie, predpokladáme, že rimavskosobotské sklené kanvice pochádzajú z prelomu 16. a 17. storočia . Ich morfologickú inšpiráciu vidíme v benátskom sklárstve, avšak je veľmi pravdepodobné, že boli vyprodukované v domácich uhorských sklárskych hutách.
Na základe toho, že kanvice boli objavené pri objekte stredovekej radnice, predpokladáme, že boli používané pri slávnostnom stolovaní, pri podávaní vína, pri mestských reprezentačných podujatiach.

Tlačovú správu pripravil: PhDr. Alexander Botoš, archeológ GMM

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota