Predmet mesiaca február 2015

 

Kormorán veľký Phalacrocorax carbo

 

Kormorán veľký Phalacrocorax carboV mesiaci február vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote zaujímavý zbierkový predmet z oblasti prírodných vied - dermoplastický preparát kormorána veľkého (Phalacrocorax carbo) získaný v roku 2008. Kormorány veľké nie sú hniezdičmi regiónu Gemera-Malohontu, avšak pravidelne tu zimujú.
Hlavná časť európskej populácie kormorána veľkého hniezdi v prímorských oblastiach jej severovýchodnej časti. Na Slovensku hniezdia v niekoľkých kolóniách na Dunaji, Morave a v NPR Senné. Zimujú však prakticky na všetkých väčších vodných tokoch Slovenska.
V tomto regióne kormorány veľké nehniezdia, len občas sú tu v hniezdnom období zaznamenané nehniezdiace jedince. Pravidelne tu však zimujú, a to predovšetkým na riekach Rimava a Slaná. Ich počet je premenlivý, závisí medziiným aj od počasia v širšom regióne, priemerne tu zimuje približne 100 jedincov. Prvé jedince sem prilietajú pravdepodobne zo Škandinávie koncom októbra, v novembri a ostávajú tu približne do februára až marca. Kormorány, ktoré tu zimujú, sa počas dňa rozptýlia a na nezamrznutých častiach riek lovia potravu – ryby menšej až strednej veľkosti. Podvečer sa zhromaždia na nocoviskách – stromoch rastúcich obvykle na brehoch rieky, kde prečkajú noc.
Pohlavne dospelé kormorány veľké majú hruď a brucho sfarbené čierno. Juvenilné (pohlavne nedospelé) jedince, ako tento zo zbierok múzea, majú spodnú časť tela belavú.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota