Predmet mesiaca apríl 2015

 

Drevený epitaf rodiny Jánoky

 

Drevený epitaf rodiny JánokyV mesiaci apríl bude Gemersko-malohontské múzeum vystavovať zaujímavý zbierkový predmet z histórie umenia. Vďaka štedrým darom cirkevných zborov sa vo fonde múzea nachádza niekoľko zbierok z cirkevného prostredia. Jedným z takých je aj Epitaf rodiny Jánoky, ktorý sa do múzea dostal v roku 1963 ako dar evanjelického farského úradu v Budikovanoch. Je datovaný rokom 1721 a predstavuje typ zjednodušeného protestantského epitafu.
Kompozícia diela pozostáva z ústrednej olejomaľby na drevenom podklade, zasadenej do architektonického rámovania, ktoré je tvorené dvoma masívnymi pilastrami s pätkami a hlavicami, soklom a rímsou. Pätky pilastrov sú dekorované vyrezávanými volútovými konzolami v tvare štylizovaného akantu. Na sokli sa nachádza latinský dedikačný nápis s datovaním. Na hornej rímse v strede je umiestnená serafínska hlavička. Ústredná maľba je tvorená zobrazením ukrižovaného Krista na kríži a adorujúcimi členmi rodiny Jánoky. Postavy sú rozostavené po okrajoch smerom ku krížu - na ľavej strane muži a na pravej strane ženské príslušníčky rodu. Pod trojuholníkovou kompozíciou hlavnej scény sa nachádza nápis: IANOKI FAMILIA.
Jánokyovci boli rodina hont-poznanovského pôvodu, ktorá sa v 15. storočí usídlila vo Veľkej Suchej (Hrnčiarska Ves). Meno Jánoky je odvodené od ich staršieho sídla, abovskej obce Janík, maďarsky Jánok. Popredné postavenie medzi malohontskou šľachtou si získali začiatkom 17. storočia, keď sa Gašpar Jánoky oženil s Katarínou z rodu Jakoffy a prostredníctvom nej dostali jakoffyovské panstvo. V roku 1631 založil Gašpar Jánoky v Hrachove školu pre synov popredných zemianskych rodín. Ďalší mužskí členovia rodiny boli v hodnostiach podžupanov ako Wolfgang Jánoky a Žigmund Jánoky. Ladislav Jánoky bol posledný mužský potomok rodu a zomrel v roku 1740. Na epitafe sú znázornení všetci štyria v poradí zostupne: Gašpar, Žigmund, Wolfgang a Ladislav. Na protiľahlej strane sú zobrazené zostupne: Juliana Szentiványi, Katarína Bartokovits, Mária Jánoky, Klára Mariassy, Mária Jánoky, Anna Mária Okolicsányi.
Pôvodne bol epitaf umiestnený nad kryptou v kostole evanjelickej cirkvi a. v. v Hrachove. Pri reštaurátorskom zásahu v roku 2000, bol v zadnej časti bočných pilastrov objavený nápis: Johanes Goras vyzdobil tento epitaf pre pána Jánoki.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota