Predmet mesiaca máj 2015

 

TABATIERKA S EROTICKÝMI VÝJAVMI Z PRVEJ POLOVICE 19. STOROČIA

 

TABATIERKA S EROTICKÝMI VÝJAVMI Z PRVEJ POLOVICE 19. STOROČIAMáj je mesiacom lásky. V tejto súvislosti bude Gemersko-malohotnské múzeum vystavovať v máji zaujímavý zbierkový predmet z historického fondu, ktorým je pánska tabatierka s erotickými výjavmi. Ide o lakovanú čiernu krabičku okrúhleho tvaru v priemere 9 cm, vyrobenú z dreva, na vrchnej časti poklopu sa nachádza ručne maľovaná kolorovaná grafická kresba pod sklom. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že v otvore na vrchnej otáčajúcej sa časti sa nám objavia pornografické výjavy.

Erotika sprevádzala výtvarné umenie, otvorene alebo tajne, od najstarších čias, objavovala sa na maliarskych plátnach, rytinách, freskách, v grafickej tvorbe, ako i na umelecko-priemyselných predmetoch - zvyčajne na zábavu pánskej spoločnosti. Takýmto úžitkovým predmetom boli aj fajčiarske uskladňovacie pomôcky (tabatierky, puzdrá na zápalky a rôzne dózy na fajčivo), ktoré tvorili neoddeliteľnú súčasť tzv. každodennej pánskej výbavy. Medzi početnými zbierkami nášho múzea sa nachádza takáto ojedinelá tabatierka, vzhľadom na nedostatok informácií však vieme o nej málo.
Tabatierka nie je opatrená signatúrou výrobcu ani datovaním, na základe odievania kreslených postáv ju datujeme do 30-tych rokov 19. storočia.
„Storočná tabatierka“ bola do zbierkového fondu múzea získaná vo vojnových rokoch, 29. apríla 1915, počas pôsobenia riaditeľa Ödöna Loyscha.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota