Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában.

 

Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában.1. 07. 2015 – 30. 10. 2015 – bez vernisáže

 

Komisárka: PhDr. Éva Kerényi

Výstava „Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov“ prezentuje svet historických kalamárov od novoveku až po 20. storočie a prezentuje kalamáre zo zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea, ale aj zo súkromných zbierok. Návštevníci sa môžu oboznámiť s históriou kalamárov a s vývojom umenia písania.
Dejiny vývoja kalamárov siahajú až do obdobia staroveku a sú úzko spojené s vývojom písania. Kalamár od svojho počiatku slúžil na úschovu atramentu. Písacie potreby sa menili a prispôsobovali v závislosti od danej doby. Podoba kalamáru tiež podliehala dobovému vkusu a módnosti, preto je aj nositeľom výtvarnej a estetickej hodnoty danej doby.
Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában.Počas stáročí sa kalamáre vyrábali z rôznych materiálov a tak je ich materiálová škála nesmierne pestrá: sklo, drevo, hlina, fajansa, porcelán, kamenina, mosadz, kov, liatina, cín, mramor a umelá hmota. Ukážky týchto jednotlivých typov kalamárov budú zastúpené aj na výstave.
Vystavené kalamáre vyrábali remeselníci ručne alebo boli vyhotovené v manufaktúrach a továrňach. Niektoré vznikli aj na území Gemera-Malohontu, napríklad v manufaktúre v Hrnčiarskej Vsi – Pondelku. Ďalšie predstavené nádoby na atrament boli vyrobené v Uhorsku, niektoré dokonca aj v zahraničí. Najstarší kalamár zo zbierok Gemersko-malohontského múzea je tiež zo zahraničnej produkcie a bol vyrobený v druhej polovici 17. storočia.
Popri klasických úžitkových kalamároch, používaných v šľachtických a meštianskych rodinách, sú na výstave prezentované aj jedinečné druhy týchto predmetov, a to ľudové, cestovné, školské nádoby na atrament a tiež suveníry vo forme kalamárov. Okrem iného je vystavený aj kalamár Istvána Ferenczyho, Mihálya Tompu a rodiny Gömöry.

 

Fotografie z výstavy:

 

Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában. Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában. Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában. Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában. Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában.
Umenie písania. Po stopách starožitných kalamárov / Az írás művészete. Antik kalamárisok nyomában.        

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota