Predmet mesiaca január 2016

 

Kalendář Na Rok Krysta Pána 1787
Najstarší slovenský kalendár historickej knižnice múzea

 

Kalendář Na Rok Krysta Pána 1787V roku 1905 podaroval Jozef Kolbenheyer do vtedajšieho Gemerského župného múzea malú, vreckovú knižku - Nowý a Starý Kalendář, Na Rok Krysta Pána 1787. Kalendár je napísaný v slovakizovanej češtine, švabachom (nemeckým neogotickým písmom). Vytlačil ho banskobystrický kníhtlačiar Ján Jozef Tumler. Kalendár o rozmeroch 14,5 x 8,5 cm obsahuje 93 strán, pričom za tlačenými údajmi o jednotlivých mesiacoch sa nachádzajú listy na poznámky, teda kalendár plní i funkciu vreckového zápisníka. Nachádzajú sa v ňom rukopisné, pravdepodobne domáce hospodárske záznamy neznámej majiteľky.
Kalendár plní svoju základnú informačnú funkciu – orientáciu v čase, informácie o jednotlivých dňoch obsahujú osobné mená, sviatky, nebeské znamenia a iné dobové symboly, aspekty, fázy mesiaca, čas východu a západu slnka i zatmenia slnka a mesiaca. Následne obsahuje poučnú časť, kde čitateľ nájde usporiadaný zoznam miest a času konania jarmokov v Uhorsku a v blízkych mestách susedných krajín v roku 1787, prepočet mincí rôznych mien, ale i napríklad poučenie, že „vši je najlepšie z hlavy vytráviť“, ďalej rady o vyháňaní potkanov, ale i chove koní, presádzaní stromov a iné poučenia.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota