Predmet mesiaca júl 2016

 

Drevený kôl z mestskej palisády

 

Drevený kôl z mestskej palisády - nálezPočas archeologického výskumu v rokoch 2010 – 2011 na mieste bývalej mestskej tržnice (ul. B. Bartóka), objavil archeológ GMM PhDr. Alexander Botoš, v hĺbke 1,40 m od pôvodnej úrovne terénu, dve torzá kolov, ktoré boli súčasťou drevenej palisády ochraňujúcej Rimavskú Sobotu.
Drevený kôl z mestskej palisády - situácia v terénePo začistení a kompletnom odkrytí terénnej situácie, v hĺbke 1,50 m od pôvodnej úrovne terénu bola identifikovaná vrstva svetlohnedej farby, sypkej konzistencie. Túto vrstvu môžeme interpretovať ako žľab, do ktorého boli koly palisády uložené. Vo výplni žľabu pre uloženie palisády bolo zistených niekoľko keramických fragmentov, ktoré môžeme rámcovo zaradiť do obdobia 14. – 15. storočia. Vykonaná bola aj dendrochronologická analýza nálezov drevených kolov, ktorá preukázala, že strom (dub) na zhotovenie kola, bol zoťatý v roku 1541. Nemôžeme ani vylúčiť, že prvé koly boli do palisády osadené už v období 14. – 15. storočia, tak ako na to poukazuje keramický materiál. Koly palisády bolo nevyhnutné totiž v určitých intervaloch obnovovať.
Drevený kôl z mestskej palisády - veduta mestaOdkrytá terénna situácia korešponduje s jedinou známou vedutou mesta Rimavská Sobota, ktorú predstavuje obraz s názvom „Náboženské nepokoje v Rimavskej Sobote v roku 1769“. Mesto Rimavská Sobota získava v rokoch 1334 - 1335 od samotného panovníka Karola Róberta také slobody a výsady ako majú kráľovskí hostia a mešťania v Budíne vrátane práva postaviť mestské hradby a bašty. Mesto Rimavská Sobota si však kamenné hradby nikdy nevybudovalo. Podľa vyššie spomenutej veduty bolo mesto chránené jednoduchšou, ale funkčnou fortifikačnou formou – drevenou palisádou a priekopou, ktorá obopínala celé mesto.
Archeologickým výskumom tak bola odkrytá unikátna terénna situácia osvetľujúca fortifikačný systém mesta.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota