Predmet mesiaca november 2016

 

Elektrický fén na vlasy

 

Elektrický fén na vlasyElektrický fén na vlasy bol vyrobený v roku 1982 v Československu s výrobným číslom VAN B 522-A, jeho výrobcom bola firma Zlatník Ostrava. Do zbierok múzea sa dostal v roku 2007. Súčasťou fénu je hadica, ktorá je upevnená k vzorkovanej čiapke na hlavu. Samotný fén, t.j. motor sušiča je uložený do plastovej skrinky žltobielej farby, ktorá stojí na štyroch nôžkach, vo vrchnej časti s bielym hranatým držadlom. Nachádzajú sa na nej dva spínače, jeden na zapnutie a vypnutie prístroja, druhý na nastavenie intenzity sušenia.
Používanie sušiča bolo jednoduché a praktické. Žena, potom ako si umyla vlasy, pomocou kovových alebo plastových nátačiek si ich natočila. Následne k fénu patriacu čiapku nasadila na hlavu a zapla prístroj, ktorý jej vlasy osušil. Doba sušenia mohla byť rôzna (cca 15 - 30 minút), v závislosti od hrúbky a hustoty vlasov a od želaného výsledného efektu. Po vypnutí fénu mohla žena svoje vlasy „vyslobodiť“ a vybrať z nich natáčky. Výsledkom boli krásne, vlnité vlasy s pekným objemom. Tento typ fénu fungoval podobne ako dnešné kadernícke sušiace helmy, s tým rozdielom, že žena nepotrebovala ísť do kaderníctva a úkon mohla vykonať sama doma.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota