33. ročník okresnej vlastivednej súťaže Pramene

 

15.06.2016 o 9.00 hod.
miesto konania: CVČ Relax Rimavská Sobota

 

Okresnú vlastivednú súťaž „PRAMENE“ organizuje Gemersko-malohontské múzeum už od roku 1983. Jej cieľom je doplniť vedomosti žiakov o regionálny rozmer, nakoľko regionálna výchova v obsahu vyučovacieho procesu absentuje. Je určená žiakom 7. ročníkov základných škôl (prihlasujú sa 5-členné družstvá) a druhotným cieľom je vzbudenie záujmu o regionálnu históriu. Súťaž každoročne prebieha v jednom kole. V roku 2016 sa do súťaže prihlásilo spolu 14 družstiev z ôsmych základných škôl v okresoch Rimavská Sobota, Poltár a Revúca.
Od svojho začiatku je súťaž orientovaná hlavne na stálu expozíciu GMM. Príprava na súťaž je aj motiváciou k návšteve múzea a k systému samostatnej prípravy. Predchádza jej rozsiahly lektorský výklad zameraný na obsah súťaže.
Súťaž má päť častí. Súťažiace družstvá prezentujú svoje vedomosti z piatich odborov, ktoré odrážajú skladbu zbierkových fondov múzea. V dvoch odboroch sa odpovedá ústne (žiaci si ťahajú otázky, každé družstvo jednu) a v troch odboroch písomne (súťažiace družstvá píšu test). Odpovede jednotlivých družstiev hodnotí odborná porota (odborní pracovníci, kurátori fondov GMM). V odbornej porote je prítomný aj hosť z Mestského úradu Rimavská Sobota (z odboru školstva a kultúry).

 

Výsledky súťaže:

 

 

Fotografie z podujatia:

 

Pramene Pramene Pramene Pramene
Pramene Pramene Pramene Pramene

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota