Predmet mesiaca január 2017

 

Slnečné hodiny a kompas v jednom

 

Slnečné hodiny a kompas v jednomČas sa už od staroveku meral slnečnými hodinami. Tie ukazovali čas pomocou tienidla, za pomoci rotácie Zeme a tým spôsobeného opakujúceho sa zdanlivého pohybu Slnka na oblohe. Nevýhodou bolo, že neboli úplne presné, pretože boli závislé od počasia a nerovnomerného pohybu Slnka. Určili spravidla čas pre miestny poludník, pre dané časové pásmo. Slnečných hodín sa počas stáročí používalo viac druhov. V novoveku už boli vyrábané aj menšie, vreckové hodiny, ako napríklad aj predmet v zbierkovom fonde Gemersko-malohontského múzea. Tieto vreckové slnečné hodiny sú však zvláštne v tom, že zároveň fungovali aj ako kompas. Boli vyrobené okolo rokov 1840-1850. Výrobca je neznámy, nie sú ani značené, len iniciálky majiteľa sú vyryté na ráme vreckových hodín vo forme AK.
Majiteľom predmetu bol Adolf Kern, rimavskosobotský obchodník, ktorý vlastnil obchod so zmiešaným tovarom na hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Hodiny zakúpil vo Viedni, počas jednej pracovnej cesty. Múzeum predmet získalo 24. apríla 1908, kedy ho kúpilo od A. Kerna za 21 korún. Zbierkový predmet sa dostal do fondu starožitností a v prvej prírastkovej knihe múzea je zapísaný pod názvom „slnečné hodiny (vreckové hodiny)“.
Vreckové prenosné hodiny sú uložené do koženého tmavohnedého puzdra. Sú vyrobené z mosadze a na vrchnej časti sa nachádza výbežok s kolieskom na retiazku. Pod vydutým sklom sa nachádza dvojitý ciferník. Na spodnom ciferníku sú svetadiely a slúži na orientáciu v teréne. Na meranie času sa používal horný ciferník, na ktorom sú čísla od 1 do 12, umiestnené v tvare elipsy.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota