Kremíkové nebo
Historická výpočtová technika zo zbierok spoločnosti RSNET s.r.o.

 

Kremíkové nebo10. 04. – 30. 06. 2018
Vernisáž výstavy – 10. 04. 2018 o 15.00 hod.
Kurátori výstavy: Radovan Ceglédy a Martin Ďurík
Za GMM zodpovedá: PhDr. Alexander Botoš

Výstava predstavuje historickú výpočtovú techniku zo zbierok spoločnosti RSNET s.r.o. V súčasnosti sa stali počítače, notebooky, tablety a smartfóny každodennou a neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Ambíciou výstavy je mladšej generácií predstaviť historickú výpočtovú techniku, ktorá svojimi technickými parametrami, výkonmi, rozmermi vyvoláva úsmev na tvári a zároveň aj počudovanie. Počudovanie a úžas nad obrovským a bezprecedentným technickým pokrokom dosiahnutým v tomto odvetví za relatívne krátke obdobie, za obdobie zodpovedajúce približne len jednej ľudskej generácie.
Prezentovaných je viac ako 30 ks výpočtovej techniky s príslušenstvom používanej predovšetkým na území Československa v období rokov 1982 až 1993 zo zbierok spoločnosti RS NET Rimavská Sobota. Vystavené sú počítače od výrobcov ako Aple, Atari, Sharp, ako aj legendárny Commodore 64 z roku 1982, ktorý sa na území bývalého Československa predával za sumu 10 000 Kčs. Práve tento počítač môžeme označiť ako prelomovým modelom z hľadiska informatizácie ľudstva, pretože po celom svete sa ho predalo viac ako 20 miliónov kusov. Na výstave je prezentovaná aj československá produkcia. Vystavené sú počítače rady PMD 85 (Piešťanský mikropočítač displejový), ktorého kompletizácia prebiehala aj v Rimavskej Sobote, počítače rady Didaktik produkované vo výrobnom družstve Didaktik Skalica alebo počítače radu SMEP Tesla PP 01 a 06.
Pre návštevníkov múzea sa tak ponúka jedinečná možnosť oboznámiť sa s „pravekom“ osobných počítačov a spoznať tak počiatky „digitálneho veku“, ktorý je pre nás už úplne samozrejmý.

 

Fotografie z výstavy:

 

Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo
Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo Kremíkové nebo

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota