Vesmír očami detí

 

Vesmír očami detí09. 03. – 30. 04. 2018
Vernisáž výstavy – 09. 03. 2018 o 14.30 hod.
Kurátorka výstavy: RNDr. Daniela Rapavá (Hvezdáreň v Rimavskej Sobote)
Zodpovedná za GMM: PhDr. Elena Lindisová (Kultúrno-výchovná referentka, lektorka)

Výstava je tradičnou súťažnou prehliadkou detskej výtvarnej tvorby a venuje sa tematike vesmíru. Do výtvarnej súťaže sa zapojili aj tento rok žiaci materských, základných a základných umeleckých škôl z okresu Rimavská Sobota. Na výzvu zareagovalo celkovo 23 škôl, ktoré zaslali spolu 302 prác (len pre ilustráciu – v roku 2015 to bolo 200 a v roku 2016 ich bolo 265). Počet zapojených škôl sa tiež každoročne mení, v spomenutom roku 2016 bolo prác menej, ale o niečo viac škôl. Z toho jednoznačne vyplýva aj skutočnosť, že ukazovateľom záujmu o túto tému nie je štatistika, ale len talenty a chuť niečo vesmírne nakresliť. Preto aj počet prác z jednotlivých škôl je rôznorodý. Tento rok najviac prác v kategórii MŠ zapojila MŠ Nábrežie Rimavy z Hnúšte (10), v kategórii ZŠ sú to školy: ZŠ Rimavská Baňa, ZŠ Nábrežie Rimavy Hnúšťa a ZŠ Tisovec, ktoré poslali po 20 prác. V kategórii ZUŠ najviac prác prihlásila do súťaže ZUŠ Rimavská Sobota, a to až 38.
Porota sa zišla dňa 23. februára 2018 v zložení: predsedkyňa poroty Mgr. Daniela Páneková, členovia Mgr. Nikoleta Gečeová a RNDr. Pavol Rapavý. V každej z piatich vyhlásených kategóriách bolo vybratých päť postupujúcich prác, teda v Hurbanove bude okres Rimavskú Sobotu reprezentovať celkovo 25 prác.
Komplexné umiestnenie v jednotlivých kategóriách, spolu s menami autorov jednotlivých ocenených prác je k dispozícii na výstave i na stránkach Hvezdárne www.astrors.sk. Porota v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove zasadne začiatkom apríla 2018.
Na výstave budú prezentované všetky výtvarné práce. V múzeu výstava potrvá do 30. apríla. V mesiaci apríl si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu už len bez postupujúcich prác, ktoré budú premiestnené do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

 

Fotografie z výstavy:

 

Vesmír očami detí Vesmír očami detí Vesmír očami detí Vesmír očami detí Vesmír očami detí
Vesmír očami detí Vesmír očami detí Vesmír očami detí Vesmír očami detí  

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota