Havrany a ich príbuzní

 

Havrany a ich príbuzní21. 06. – 01. 09. 2019
10. 09. - 31. 12. 2019
Vernisáž výstavy - 10. 09. 2019 o 15.00 hod.
Kurátorka výstavy - RNDr. Monika Gálffyová

Krkavcovité vtáky patria do radu spevavcov, podobne ako napríklad vrabce alebo sýkorky. Sú pomerne veľké, majú silný zobák a väčšinou sú sfarbené čierno, ale mnoho z nich má aj pestré perie. Do čeľade patrí približne 120 vtáčích druhov, z nich na Slovensku hniezdi osem. Vtáky tejto čeľade patria k najinteligentnejším vtákom a živočíchom vôbec. Pomer hmotnosti mozgu k hmotnosti tela je u nich veľmi vysoký, porovnateľný s primátmi a veľrybami.
Výstava „Havrany a ich príbuzní“ predstaví krkavcovité vtáky hniezdiace na území Slovenska a ich život. Prostredníctvom fotografií a dermoplastických preparátov sa naučíte rozlišovať jednotlivé druhy vtákov tohto taxónu, zoznámite sa s mýtmi, bájkami a poverami, ktoré sa s nimi spájajú a budete si môcť vyskúšať, aké je to byť v ich hniezde. Na záver si pomocou interaktívnych hier budete môcť overiť, či ich už dokážete od seba odlíšiť.
Súčasťou výstavy je aj cyklus prednášok a rozšíreného výkladu k výstave pre školské skupiny aj verejnosť.
Fond na podporu umenia

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

BBSKVýstava je realizovaná s finančnou podporou BBSK

 

 

Fotografie z výstavy:

 

Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní
Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní Havrany a ich príbuzní  
         

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota