Predmet mesiaca december 2019

 

„Biely“ vrabec poľný (Passer montanus)

 

Biely vrabec poľnýV prírode sa občas môžeme stretnúť s jedincami, ktorých sfarbenie sa odlišuje od farby tela typickej pre ten-ktorý druh. A veľmi zriedka sa môžeme stretnúť aj s bielymi alebo takmer bielymi vrabcami. Svetlé sfarbenie jedincov je spôsobené poruchami pigmentácie, ktorých je niekoľko typov. Pri albinizme sa jedincom vôbec netvorí pigment melanín, sú celkom biele a majú červené oči (kvôli chýbajúcemu melanínu cez ne presvitajú krvné cievy). Majú väčšinou slabý zrak, takže v prírode spravidla neprežívajú dlho. Pri leucizme môžu pigmentové bunky chýbať buď na celom tele, alebo len na niektorých častiach. Úplne leucistické jedince majú biele perie, žltkastý zobák a nohy a normálne zafarbené oči. V prírode sa kvôli nápadnému sfarbeniu stávajú častejšie obeťou predátorov. Pri vyblednutosti (dilution) je tvorba pigmentu do rôznej miery znížená, niektoré jedince sú sfarbené veľmi svetlo, krémovo, náznaky farby sú však viditeľné. Pri type ino sa tvorba pigmentu výrazne redukuje, jedince sú veľmi svetlé a oči majú ružovkasté.
Náš vrabec nie je celkom biely, je skôr krémový. Na hlave má veľmi slabo viditeľnú čiapočku, slabo je viditeľná tiež čierna škvrna pod zobákom a tmavé škvrny na lícach, čo naznačuje, že malé množstvo pigmentu mal. Akej farby mal oči však už nevieme povedať. Preto predpokladáme, že v jeho prípade išlo o poruchu pigmentácie vyblednutosť alebo ino. Kedy sa tento jedinec stal súčasťou zbierok múzea sa nanešťastie nezachovalo. Vieme však, že nám ho darovali a že pochádza z Rimavskej Soboty.

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota