A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
ČAJORI ROMANI... A tárgyakban rejtőző roma kultúra
2022.10.27.
A kiállítás kurátora:
-
hello world!

2022. október 27-én 16:00 órai kezdettel a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben Čajori Romani – A tárgyakban rejtőző roma kultúra címmel rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor, mely rendezvény az intézményünk jubileumi évfordulójára nyílott A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai című kiállítás kisérő rendezvényeként valósul meg. A tárlatvezetés elsősorban a roma etnikumot dokumentáló gyűjteményi tárgyakra fókuszál. A program részét képezi majd a múzeum néprajzi alapjában található azon új gyűjteményi tárgyak bemutatása is, amelyeket a jubileumi kiállításon belül tártunk a nagyközönség elé. A kiállítás tárlatvezetője a múzeum etnológusa Mgr. Ľudmila Pulišová. Belépti díj: 2 euró.

Múzeumunk 2022. szeptember 8-án nyitotta meg „A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai“ című kiállítását, mely az intézmény alapításának 140. évfordulója alkalmából került megrendezésre. A kiállítás bemutatásra kerülő gyűjteményei között olyan, a néprajzi gyűjteményalapba tartozó tárgyak is megtalálhatók, melyek az elmúlt egy évtizedben kerültek a múzeumba vagy épp az elmúlt 10 évben lettek restaurálva.

2022-ben a múzeum néprajzi gyűjteményalapjában 11 151 műtárgy szerepelt, amelyek a népi építészet és lakáskultúra, a népviselet, a famegmunkálás, továbbá a földművelés és pásztorkodás témakörével összefüggő szerszámok, valamint a Gömör-Kishont régióra jellemző kézműves tevékenységek, (mint például a bányászat és fémművesség, a bordakészítés, üvegfúvás és fazekasság) témaköreit ölelik fel. 1996. január 1-től a múzeum a romák szellemi és tárgyi kultúrájának dokumentálására törekszik, így gyűjteményalapjai a romákat képviselő tárgyakkal és emlékekkel is bővültek.

Ez okból kifolyólag az egyes gyűjteményalapok kurátorai által tartott tárlatvezetések sorozata azzal folytatódik, hogy például bemutatásra kerül, mivel is foglalkozik egy múzeum etnológusa, s mi történik a tárgyakkal, miután azok a gyűjteményalapok részévé lettek, mindezt pedig különös hangsúlyt fektetve a romák kultúráját dokumentáló tárgyakra. A sok esetben kiállítások megrendezésének vagy új gyűjtemények beszerzésének egyik alapját képező terepmunkák fotóanyagon keresztül kerülnek bemutatásra. A teljes egészében az etnológiának szentelt kiállítótérben a látogatók a gyűjteményi tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel és eseményekkel is megismerkedhetnek, a roma kultúrával foglalkozó szekcióban pedig a romániai Ákosfalva oláh cigány lakosai által viselt női és férfi ruházat kerül bemutatásra, amiknek a gyűjteménybe kerülése már önmagában is érdekes történet.

Fényképek az eseményről

1 2 3 44
chevron-left