A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
10:00 - 18:00
Jégkorszak
2024.09.05 - 2025.01.31
A kiállítás kurátora:
RNDr. Monika Gálffyová
hello world!

2024.09.05 - 2025.01.31

A lehűlés megkezdődött, a jégkorszak megérkezett a Gömör-Kishonti Múzeumba!

A Gömör-Kishonti Múzeumban 2024.szeptember 5. és 2025.január 31. között lesz látogatható a Jégkorszak című kiállítás, amelyet a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum készített. A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítás, amely a Magyar Természettudományi Múzeum egyik legnépszerűbb kiállítása, az utolsó jégkorszak, a Jégkor tájra gyakorolt hatásait mutatja be. A kiállítás megismerteti a látogatókat az elmúlt 2,5 millió év éghajlati változásaival, a jégtakaró mozgásával a kontinenseken, valamint a növény- és állatvilág által a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodásra használt stratégiákkal. Rekonstrukciókon, preparátumokon és egyedi leleteken keresztül bemutat számos olyan ismert és kevésbé ismert fajt, amelyek a jégkorszakban a tájat benépesítették.

Jégkorszaknak azokat a több millió évig tartó időszakaszokat nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borították. Ezek az időszakok több millió évig is eltartottak. A Föld négy és fél milliárd éves történetében több ilyen időszak is volt. A földtörténet legutóbbi jégkorszaka, a Jégkor. Kezdetét a kutatók egy része az északi félteke eljegesedésének megindulására, 2,6 millió évvel ezelőttre teszi. A Jégkor éghajlata nem volt egységesen hideg. Mintegy százezer évig tartó eljegesedési szakaszokból, ún. glaciálisokból és a köztük lévő rövidebb felmelegedési hullámokból, ún. interglaciálisokból állt. A Jégkor alatt az eljegesedések és a felmelegedések, majd az újabb lehűlések okozta környezeti változások alatt szabályos ciklus szerint változott a növényzet. Az állatvilág természetesen követte ezt. A jégkori állat- és növényfajok különböző módokon alkalmazkodtak a változó klímához és környezethez. A növények között számos törpe termetű faj alakult ki, míg az állatoknál ezzel éppen ellentétes fejlődés ment végbe. A jégkori állatvilág egyik legszembetűnőbb jelensége a hatalmas méretű emlősfajok – a megafauna - kialakulása és elszaporodása volt.

Ez a kiállítás feltárja a látogatók számára azon okokat, amelyek a jégkorszak kialakulásához vezettek, valamint a tájra, növény- és állatvilágra gyakorolt folyamatok hatását egyaránt. A kiállítás során számos korabeli állat életnagyságú rekonstrukcióját láthatják majd, például a dél amerikai kardfogúét és a rövidorrú óriáshiénáét, valamint a barlangi medve és barlangi hiéna csontvázát. A kiállítás keretén belül a jégkorszak leghíresebb állata, a mamut is bemutatásra kerül.

A kiállítást számos kísérőprogram gazdagítja majd- szakértői előadások és alkotóműhely a nagyközönség és az iskolai csoportok számára, amelyekről időben tájékoztatjuk Önöket.

„A kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása.”

1 2 3 45
chevron-left