Predmet mesiaca október 2012

 

Dážďovník tmavý

 

Dážďovník tmavýDážďovníky patria k najlepším letcom na Zemi, za deň nalietajú aj 1000 km. Počas letu pripomínajú lastovičky, ale sú o niečo väčšie a majú tmavé bruško. Počas letu lovia potravu – drobný hmyz, počas letu však aj spia a pária sa. Pristanú len pri hniezdení a kŕmení mláďat. Majú veľmi slabé nohy, používajú ich len na zavesenie sa na kolmú stenu skaly alebo budovy. Keď spadnú alebo nedopatrením pristanú na zemi, nevedia z nej vzlietnuť, pretože majú príliš dlhé krídla. Musíme ich vyložiť do väčšej výšky, napríklad na stenu budovy – zachytia sa na nej, potom pustia a tak odletia. Sú rozšírené v celej Európe okrem jej najsevernejších častí.

 

Pôvodne hniezdia v puklinách skál alebo dutinách stromov, v súčasnosti však väčšina populácie hniezdi v intraviláne – na povalách a v rôznych škárach budov, napríklad vo vetracích otvoroch a rôznych rúrkach panelákov. V jednej znáške majú najčastejšie 2 – 3 biele vajíčka, mláďatá kŕmia rodičia v hniezde mimoriadne dlho – až 6 týždňov. Sú sťahovavé, prilietajú k nám väčšinou v apríli - máji a odlietajú v auguste. Zimujú v tropickej Afrike. V súčasnosti prichádzajú renováciou a zatepľovaním budov o hniezdiská, čomu sa dá zabrániť citlivými stavebnými úpravami – ponechávaním vetracích otvorov alebo inštaláciou búdok.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota