Predmet mesiaca jún 2013

 

Kováčske výrobky Igora Radiča z Klenovca

 

Kováčske výrobky Igora Radiča z KlenovcaV 18. a 19. storočí bolo jedným z hlavných zamestnaní Rómov v Gemeri-Malohonte kováčstvo. Kováčske remeslo si do Európy priniesli z Indie. Vyrábali poľnohospodárske náradie (motyky, sekery, vidly), stavebné kovové materiály (krample, klince, závory, pánty) i zbrane (bodáky rôznej veľkosti, meče halapartne). Kováčska dielňa Rómov pozostávala zo železnej nákovy, mechu, z jedného alebo viacerých kladív a klieští rôznych tvarov.
Tradičné rómske kováčstvo sa začalo pod vplyvom industrializácie a lacnej priemyselnej výroby postupne vytrácať. Nezaniklo však úplne. Našlo si svoju cestu v podobe umeleckého kováčstva, o čom svedčí ojedinelá rómska kováčska dielňa Igora Radiča v Klenovci. Odmalička ho priťahoval oheň a železo. Zaúčal u starých majstrov – kováčov, ktorí ho naučili „ako cítiť kladivo v ruke“. Po získaní výučného listu sa zamestnal na Jednotnom roľníckom družstve v Klenovci, kde vykonával kováčske práce a v roku 1995 si založil živnosť. Vyrába a opravuje brány a plotové dielce, podkúva kone, opravuje kovové náradie a vyrába rôzne dekoratívne predmety. Pri práci uplatňuje tradičné postupy a hodnoty, ktoré obohacuje o vlastnú fantáziu. Hoci je už sám majstrom kováčom, s pokorou tvrdí, že neustále sa má čo učiť.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota