Predmet mesiaca február 2014

 

Hrobové nálezy bodrogokeresztúrskej kultúry zo Včeliniec

 

Hrobové nálezy bodrogokeresztúrskej kultúry zo Včeliniec - predmet mesiaca február 2014V obci Včelince odkryl archeológ István B. Kovács v roku 1982, na polykultúrnej lokalite Feketesár dva kostrové hroby bodrogokeresztúrskej kultúry (cca 3500 – 2900 pred Kr.). Boli to vôbec prvé hrobové nálezy tejto kultúry odkryté na území Slovenska. V hroboch sa nachádzala misa na vysokej dutej nôžke, mliečnikovitá nádobka a ďalšia miska. Okrem keramických nálezov boli v hroboch zistené aj rohovcové štiepané čepele, ktoré nám indikujú, že v hroboch boli pochovaní muži.
Kultúra je pomenovaná podľa archeologického náleziska Bodrogokeresztúr v Maďarsku. Rozšírená je najmä vo východnom Maďarsku, na východnom Slovensku, na Zakarpatskej Ukrajine a v Sedmohradsku. Pre obyvateľstvo je typický kočovný spôsob života. Keramické nádoby sú zdobené predovšetkým rytou výzdobou – mriežkovaním. Ľud tejto kultúry svojich mŕtvych pochovával kostrovým spôsobom.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota