Predmet mesiaca august 2014

 

Rimavská Sobota a 21. august 1968 (súbor dokumentov)

 

Rimavská Sobota a 21. august 1968 (súbor dokumentov)21. august 1968 patrí k osudovým dátumom v slovenských a československých dejinách, ktoré sú zakončené povestnou osmičkou. Podobnými boli roky 1918, 1938, či rok 1948. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy zmaril reformný proces v Československu a ukončil pokus, pre ktorý sa zaužívalo tiež označenie socializmus s ľudskou tvárou. Obyvateľstvo na okupáciu a s ňou vzniknutú novú situáciu samozrejme reagovalo. Všade v krajine mali tieto reakcie svoje vlastné podoby a prejavy. Niekde boli dramatickejšie, a to i s obeťami na životoch, na inom mieste menej vyhrotené, no všade boli prežívané mimoriadne emotívne, tak ako to pri obdobných osudových okamihoch býva. O tom ako reagovali na vzniknutú situáciu obyvatelia mesta Rimavská Sobota a regiónu Gemer-Malohont svedčia dokumenty v archíve Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote z roku 1968.

Rimavská Sobota a 21. august 1968 (súbor dokumentov)Ide o tlačoviny, ktoré sú zároveň svedectvom o angažovanosti, osobnej statočnosti, ale i schopnosti improvizácie ich tvorcov. Zaujímavo pôsobí práve v ťažkých až osudových chvíľach objavujúca sa tvorivosť, v podobe básničiek a veršovačiek, či iných príspevkov s humorne útočným obsahom. V ťažkých chvíľach bývajú práve obdobné spravidla anonymné prejavy spôsobom, ako reagovať na situáciu, keď iné postoje alebo priama akcia odporu nie sú najšťastnejšie, ba sú až nebezpečné. Je prirodzené, že v atmosfére doby neboli jednotlivé príspevky podpisované, a ak áno, tak sú zväčša podpísané kolektívnym orgánom. To bol prípad hlavne rezolúcií ako: Stanovisko OV ČSZM (Okresného výboru Československého zväzu mládeže) v Rimavskej Sobote k vzniknutej situácii v našej vlasti (august 1968); Prevolanie Okresnej odborovej rady v Rimavskej Sobote z 23. 8. 1968; Rezolúcia pracujúcich Cukrovaru v Rimavskej Sobote ku generálnemu štrajku, ktorý sa mal uskutočniť 23. 8. 1968 alebo Telegram Predsedníctva OV KSS (Okresného výboru Komunistickej strany) v Rimavskej Sobote adresovaný ÚV KSČ z 21. 8. 1968.
Z tlačovín si pozornosť zasluhujú napríklad Hlas Gemerskej mládeže č. 6 – Spravodaj OV ČSZM Rimavská Sobota z 9. 9. 1968 alebo Gemerské zvesti č. 7 z 29. 8. 1968. Pre návštevníkov múzea môže byť zaujímavá práve ich autentická podoba, strojom písaného textu a ručne kreslených vtipov. Poskytnú tak pohľad na atmosféru doby a uvažovanie ľudí v nej, nie však s odstupom rokov a prefiltrované historikmi alebo upravené súčasným nazeraním na augustové dni roku 1968. Sú autentické svojím obsahom, ale aj formou.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota