Predmet mesiaca október 2014

 

LIENKA - Harmonia axyridis

 

LIENKA - Harmonia axyridisSúčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zbierkové predmety z oblasti zoológie. Patria k nim aj suché entomologické preparáty lienok Harmonia axyridis, ktoré bude múzeum vystavovať v rámci predmetu mesiaca v období od 1. – 31. októbra 2014.

Možno ste sa v posledných rokoch stretli s tým, že väčšinou niekedy v októbri Vám na slnečnú stenu domu, bytu, prípadne na auto naleteli stovky až tisíce lienok, pokúšali sa dostať dovnútra a schovávali sa do najrôznejších škár. Išlo o lienku Harmonia axyridis, ktorá sa takto snažila nájsť vhodné miesto na prezimovanie. Lienka Harmonia axyridis môže mať rôznu farbu a vzor. Môže byť oranžová a takmer bez bodiek, LIENKA - Harmonia axyridisoranžová s viacerými bodkami alebo čierna s červenými škvrnami. Na Slovensku a v Európe je nepôvodná a invázna. Pôvodne žila a stále žije v Ázii, odkiaľ bola v 80. rokoch 20. storočia zavlečená do USA, aby ničila škodcov – vošky v skleníkoch a sadoch. Postupne sa rozšírila po celej severnej Amerike a o niekoľko rokov bola umelo vysadená aj v západnej Európe. V Čechách bola prvýkrát pozorovaná v roku 2006, dnes je už bežné aj na celom území Slovenska. Veľmi rýchlo sa rozmnožuje a má schopnosť sa rýchlo šíriť. Živí sa hlavne voškami, no nie je prieberčivá a zožerie aj larvy motýľov a iného hmyzu, aj ďalších druhov lienok. Takto vytláča z biotopov pôvodné druhy hmyzu, napríklad našu lienku sedembodkovú a znižuje biologickú diverzitu.
Tieto lienky naleteli hromadne na stenu budovy v Tornali 30. októbra 2011 a odtiaľ sa dostali do zbierok múzea.

Tlačovú správu pripravila: Mgr. Monika Gálffyová (biologička GMM)

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota