A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
80 nap alatt a Föld körül...Híres utazók, exotikus tárgyak
2024.május 9. - 2024.augusztus 31.
A kiállítás kurátora:
PhDr. Kerényi Éva, PhD.
hello world!

2024.május 9. - 2024.augusztus 31.

A kiállítás megnyitója: 2024.május 9-én 16:00 órakor

     A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében - hála az intézmény 1882. évi alapításának - egész pontosan 465 darab műtárgy található az Európán kívüli, ún. egzotikus területekről. Az előző generáció muzeológusai a 19. század második felében és a századfordulón, a korszellem divatjának megfelelően, nem csupán a régió, Gömör-Kishont vármegye, vagy a korabeli Magyarország területén fellelhető és arra jellemző tárgyak gyűjtésére összpontosítottak, hanem a vármegye területére „beérkezett”, becses egzotikumnak és kuriózumnak számító, ritka értékes tárgyak dokumentálására is. Jelen katalógus a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében található 36 olyan egzotikus műtárgy bemutatására törekszik, melyek a vizsgált, mintegy száz évet felölelő tárgyidőszakból (1850 - 1950), maradtak fenn az utókornak. Az Amerikától Óceániáig széles területi skálát bemutató  ritka,  értékes  relikviák ajándékozójának neve kevésbé ismert előttünk, sőt többségük kiléte ismeretlen, mégis minden egyes tárgy a 19-20. században élt gömöri nagypolgárok és nemesek utazási szokásairól és kozmopolita világlátásáról árulkodik. Az arisztokrata gróf Andrássy Manó a Távol-keleti útjaival a főúri nemesség jellegzetes  kalandvágyó  életmódját  prezentálja. A modern nagypolgár  Munkácsi Süteő István ügyvéd a korabeli tehetősebb értelmiségnek, valamint a 19. és 20. század fordulóján divatját élt turizmusnak és utazási vágynak a jelképe. Maróthy Margit színművésznő a misztikus keleti vallásfilozófiába való menekülést testesíti meg. Gedeon Tihamér vegyészmérnök pedig a tudományos kutatás céljából tett egzotikus utak képviselőjeként jelenik meg.

     A kiállítás rendhagyó, innovatív módon kerül bemutatásra. A tenger hullámait szimbolizáló, hullámos hordozható fal hatalmas utazóbőröndökkel a terem közepén az időutazás érzését kelti. A kiállítást gazdag, kreatív múzeumpedagógiai program kíséri különböző korosztály számára, az animációs programoktól az élő történelmen át az alkotóműhelyekig. A kiállítás kurátora a múzeum igazgatónője, Kerényi Éva, aki a kiállítás Amerikától Japánig című kétnyelvű szlovák-magyar katalógusának is a szerzője, amely 2022-ben jelent meg a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával.

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum 80 nap alatt a Föld körül. Híres utazók, egzotikus tárgyak c. kiállítását innovatív múzeumpedagógiai programmal fűszerezve a Művészeti Alap 2023. évi anyagi támogatásával valósítja meg.

Výstava
Plagát Sprievodné podujatia k výstave
Kísérőrendezvények
1 2 3 43
chevron-left