A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
Sisi: egy élet ruhákban elmesélve
2024.05.18 - 2024.08.31
A kiállítás kurátora:
Mgr. Kerepesi Igor, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze
hello world!

2024.05.18 - 2024.08.31

      A Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás Erzsébet királyné (1837-12. 24 – 1898. 9. 10) ruháinak szentelt tárlat. A kiállításon látható ruhamásolatok szerzője a gödöllői Czédly Mónika, ki hivatásos varrónőként szerzett hírnevet magának, s aki a 19. század és Erzsébet császárné ruhatára ihlette esküvői ruhákat tervez és varr. Czédly Mónika családja 1886 óta foglalkozik szabászattal, dédnagyapja D'Elia Ferenc abban az évben alapított ruhaüzletet Budapesten D'Elia néven. Ügyfelei között volt többek közt Natália szerb királynő, és valószínűleg Erzsébet császárné is megfordult a boltjában.

        Czédly Mónika a családi hagyomány őrzője és a divatszalon történetének továbbvivője. A nevével fémjelzett történelmi ruhamásolatok Magyarország mellett több más országban is kiállításra kerültek már, mint például Németországban és Szlovákiában. Rimaszombatba immáron második alkalommal jutottak el a 2019-es nagy sikernek örvendő „Őfelsége Sisi – ruhák és jelmezek” címre hallgató kiállítás után. A kollekció azóta új ruhadarabokkal bővült.

        Sisi magyar királynévá koronázásának 140. évfordulója (1867 - 2007) alkalmából Czédly Mónika elkészítette az Emil Rabending 1866-os fényképe szerint rekonstruált „koronázási ruhát“, melyet a királyné a koronázási ünnepségsorozaton viselt. Az idei Sisi-kiállítás központi fontosságú ruhája azonban egy másik évfordulóhoz kötődik, mégpedig Erzsébet és Ferencz József házasságkötéséhez, melyre 170 évvel ezelőtt, 1854-ben került sor. Ez alkalomból a látogatók közelebbről is szemügyre vehetik Erzsébet királyné menyasszonyi ruhájának másolatát.

         A múzeumba látogatók az esküvői ruha mellett megtekinthetik még a királyné lovaglóruhájának mását, díszmagyarjának kópiáját, a gyémántcsillagokkal díszített viseletét, Korfun használt ruháit, valamint azt is, amelyben 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolták. Sisi ruhái mellett a királyné udvarhölgyének és felolvasójának, valamint két Andrássy-viseletnek a másolatát, és a királyné gyermekeinek ruháit is megcsodálhatják az érdeklődők. A ruhadarabok kézi varrással és eredeti fotók vagy festmények alapján készülnek.

          A kiállítás célja, hogy megismertesse és népszerűsítse Erzsébet királyné korát, amely társadalmi-politikai változásokkal volt teli, és számos pozitív eseményt, változást hozott a Magyar Királyság és a későbbi Osztrák-Magyar Monarchia lakói számára. A kiállítás fontos célja és küldetése továbbá a pompás ruhák (történelmi eredetik hű másolatai) alkotójának, a D'Elia szalon élén álló Czédla Mónika munkásságának és életművének népszerűsítése, aki hosszú évek óta készíti a történelmi ruhák kiváló minőségű és gyönyörű másolatait.

       A tárlat 2024. augusztus 31-ig tekinthető meg a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben. A kiállítás a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatása mellett valósult meg.

Plagát
Kísérőrendezvények
1 2 3 43
chevron-left