A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé:
zárva |
Ke-Pé:
9:00 - 18:00 |
Szo-Va:
10:00 - 18:00
A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai
2022.9.8 - 2023.3.31
A kiállítás kurátora:
RNDr. Ján Aláč – PhDr. Alexander Botoš – RNDr. Monika Gálffyová – PhDr. Éva Kerényi, PhD. – Mgr. Angelika Kolár – Mgr. Iveta Krnáčová – Mgr. Ľudmila Pulišová
hello world!

A Gömör-Kishonti Múzeum 2022-ben ünnepli alapításának 140. évfordulóját. Jelentős jubileuma alkalmából A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai címen új kiállítást szervezett a látogatók számára. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2022. szeptember 8-án (csütörtökön) 15:00 órai kezdettel kerül sor, melynek keretében kísérőprogramként bemutatkozik az Ensemble Thesaurus Musicum névre hallgató, történelmi zenét játszó együttes, továbbá sor kerül a kiállítás kurátori tárlatvezetésére és az alapítás 140. évfordulója alkalmából egy ünnepélyes díjátadóra is. A Gömör-Kishonti Múzeum 140 éves történetét az intézmény igazgatója, PhDr. Oľga Bodorová mutatja be a közönségnek. A megnyitóra a belépés ingyenes. A kiállítás a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatása mellett valósul meg, s 2023. március 31-ig látogatható.

A Gömör-Kishonti Múzeum alapjait 1882. szeptember 3-án rakták le, amikor a mai Tompa Mihály téren álló egykori tüzérségi laktanya épületében a rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium biológiaprofesszorának (és a későbbi múzeum első igazgatójának), Fábry Jánosnak (1830-1907) szervezésében megnyitotta kapuit Gömör megye művészeti és régészeti kiállítása. Ez a kiállítás alapozta tehát meg a későbbi Gömörmegyei Múzeumot, mely a mai Szlovákia területének első megyei múzeuma volt és összességében az 5. legrégebbi múzeumaként tartható számon. Az intézmény megalakulásától fogva egészen napjainkig a Gömör-Kishont természeti és kulturális örökségét dokumentáló és őrző regionális, megyei múzeumként működik, mely napjainkban immáron 106 000 gyűjteményi tárgyat foglal magába.

A múzeum alapításának 140. évfordulója alkalmából A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai című tárlat képében olyan kiállítással készültünk, amelyen az egyes gyűjteményalapokba nagyjából az elmúlt egy évtizedben bekerült gyűjteményi tárgyakat mutatjuk meg a látogatóknak. A tárlaton számos olyan tárggyal is találkozhatnak a látogatók, amelyek legelőször kerülnek kiállításra a múzeum történetében.

A kiállításon továbbá bemutatják azokat a gyűjteményi tárgyakat, amelyek restauráláson és állagmegóvási beavatkozásokon estek át. Bemutatásra kerülnek azok a tárgyak is, amelyek fizikai állapota igencsak kedvezőtlen és nyugtalanító volt, fokozatos pusztulás fenyegette őket, végül azonban a restaurátorok és konzervátorok megalapozott beavatkozásának köszönhetően esélyt kaptak egy „második életre”, és az egyes gyűjtemény alapok gyöngyszemeivé váltak.

A jubileumi kiállítás részét képezi még a múzeum udvarán elhelyezett ún. POP-UP- kiállítás, mely az intézmény történetéről, az egyes gyűjteményi alapok kialakulásáról és profilozódásáról ad átfogó képet.

A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai című kiállítás az egyes gyűjteményalapok tükrében több, egymástól jól elkülöníthető részlegre osztható. A természettudományi szekcióban ritka és értékes ajnácskői zafírok kerülnek kiállításra. A látogatók szépen fejlett kalcit-, dolomit-, magnezit-, gránát- és egyéb ásványi anyagok mintáit is megcsodálhatják, akárcsak egyes gerincesek – egész pontosan madarak – dermoplasztikus preparátumait is.

A régészeti részlegben a rimaszombati Mikszáth Kálmán utca valamikori kútjában fellelt régészeti leletek, azaz újkori kerámia tárgyak kerülnek kiállításra, valamint az egykori Serke-Kapla várából előkerült, Szent Borbálát ábrázoló középkori kályhacsempék is. Igazán figyelemre méltó leletnek számít az egykori gombaszögi pálos kolostor feltárása során előkerült festett, áldásosztó kezet ábrázoló, egyedülálló középkori zárókő is.

A történelmi gyűjteményalap keretében olyan tárgyak kerülnek bemutatásra, melyeknek restaurálását vagy éppen beszerzését a Besztercebányai Önkormányzati Kerület pénzügyi alapjainak felhasználásával a Művészettámogatási Alap finanszírozta és a régió jeles személyiségeihez (történelmi alakok, művészek, a környék szülöttei) kötődenek. A látogatók megtekinthetnek egy különleges, az optikai illúzión alapuló festményt is, mely Massaryk, Beneš és Štefánik portréit tartalmazza, valamint Heine betiltott, a terezíni koncentrációs táborból származó könyveit, a 18. századból való, ún. Magyar típusú, bőrből készült lovas nyerget, a szobrász Ferenczy István klasszicista ágyát, avagy éppen egy 19. századi, aranyozott, neorokokó falitükröt is, mely az osgyáni kastélyban élt Luzénszky családhoz tartozott.

A kiállítás néprajzi gyűjteményében legfrissebben begyűjtött műtárgyakként a rozsnyói kőedény-manufaktúra termékei és a Szuha-völgyből származó népi fazekastermékek kerülnek bemutatásra. A tárlaton egy nagyméretű, fából készült cimbalom is megcsodálható, amelyet a Művészettámogatási Alap anyagi finanszírozása mellett Ján Valovič szeredi restaurátor újított fel.

A kiállítás művészettörténeti részlegében a császári és királyi párt (I. Ferenc József és felesége) ábrázoló nagyméretű portrék dominálnak, melyek a Művészettámogatási Alap finanszírozása jóvoltából kerültek felújításra. Az Erzsébet királynét (Sisi) ábrázoló portré Spányik Kornél, míg az I. Ferenc József császárt ábrázoló kép Ábrányi Lajos munkája.

A kiállításon bemutatásra kerülnek az intézmény olyan, kevésbé ismert szakmai tevékenységei és gyűjteményalapjai is, mint például a levéltár, fényképarchívum, valamint a gyűjteménykezelési dokumentáció. A tárlat részét képezi a rőcei Peter Ferdinandy történelmi búvárfelszerelés-gyűjteménye is. Eme gyűjteményért 2016-ban az intézmény megkapta a Műemlékek és Múzeumok díját.

A kiállításon bemutatásra kerülnek azok a gyűjteményi tárgyak is, amelyekkel a múzeum egyes gyűjteményalapjai a legutóbbi egy évtizedben gyarapodtak, és melyek bizonyítékai annak a gyűjtőtevékenységnek, melynek keretében a múzeum immáron 140 éve őrködik Gömör-Kishont gazdag kulturális és természeti öröksége fölött.

Fényképek a kiállítás megnyitójáról

A turizmus világnapja

2022. szeptember 27-én (kedden), a Turizmus Világnapja alkalmából a Gömör-Kishonti Múzeum 9:00 és 18:00 óra között ingyenes belépést biztosít látogatói számára az intézmény kiállítótermeibe. A múzeumlátogatás mellett tematikus program is vár a gyermekes családokra és a múzeum iránt érdeklődő nagyközönségre.

A turizmus világnapja keretében rendezett programot 15:00 órai kezdettel nyitjuk meg Oľga Bodorová, a Gömör-Kishonti Múzeum és Jaroslav Hric, a Gemer Regionális Turisztikai Szervezet igazgatójának beszédével.

A gyermekes családok idegenvezetéssel egybekötött sétakocsikázáson vehetnek részt Rimaszombat történelmi utcáin. A múzeum idegenvezetői korabeli viseletben mutatják be a város gazdag múltját és a történelmi épületekkel kapcsolatos érdekességeket. Az út a Gömör-Kishonti Múzeum parkolójából indul, majd a Tompa Mihály téren és a Szlovák Nemzeti Felkelés utcán keresztül egészen a Fő térig vezet, onnan pedig vissza kiindulási helyére. A kocsik 30 percenként indulnak. Az utolsó, prémium körútra 18:00 órai kezdettel kerül sor a múzeum igazgatója, Oľga Bodorová társaságában. A lovaskocsi befogadóképessége limitált, ezért szükséges, hogy a programon való részvételi szándékukat előre jelezzék. Helyet az alábbi e-mail címen foglalhatnak: marekova@gmmuzeum.sk. A sétakocsikázást Jozef Krupa szervezésében a Megi rancs (Ranč Megi, Poltár-Prievrana) biztosítja.

15:30 órai kezdettel sor kerül az „Századokon átívelő utak“ című előadásra. A múzeum idegenvezetője, Elena Lindisová az 1880-as években, a kulturális élményekért és a történelmi emlékek felkeresése érdekében tett utazások sorát helyezi párhuzamba Gömör-Kishont lakóinak napjainkban tett utazásaival. Előadására épít aztán a Gemer Regionális Turisztikai Szervezet 16:00 órától kezdődő műsora, melynek keretében lebilincselő videókon keresztül mutatja be a régió aktuális, turisztikailag izgalmas és népszerű látványosságait.

A rendezvény a GEMER Regionális Turisztikai Szervezettel együttműködésben és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatása mellett valósul meg.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 1979-es döntése alapján a Turizmus Világnapjává szeptember 27-ét tették meg. Ezen a napon, legalábbis szimbolikusan végéhez ér az északi félteke fő turistaszezonja, s kezdetét veszi a déli féltekén.

A Gömör-Kishonti Múzeum fő turisztikai szezonját 2022. szeptember 30-án (pénteken) zárja. Ezt az időpontot követően (október 1-jétől) változik a múzeum nyitvatartása is: a keddtől péntekig tartó időszakban 9:00-tól 17:00 óráig, míg hétvégenként 13:00-tól 17:00 óráig lesz látogatható az intézmény.

Volt egyszer egy múzeum...

2022. szeptember 29-én (csütörtökön) a Gömör-Kishonti Múzeum szervezésében sor kerül az intézmény alapításának 140. évfordulójára készített A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai című kiállítás és a múzeum udvarán helyet kapott Pop-Up kiállítás köré szőtt Volt egyszer egy múzeum... című különleges tárlatvezetésre. A tárlatvezetés elsősorban a múzeum történetére fókuszál, s részét képezi majd a múzeum történelmi gyűjteményalapjában elhelyezett olyan új gyűjteményi tárgyak bemutatása is, amelyek helyet kaptak a jubileumi kiállításon. A rendezvényre 16:00 órai kezdettel a múzeum udvarán és helyiségeiben, Kerényi Éva kíséretében kerül sor. Belépő: 2 euró.

A Gömör-Kishonti Múzeum 2022-ben ünnepli alapításának 140. évfordulóját. E jeles jubileuma alkalmából A Gömör-Kishonti Múzeum legújabb és restaurált műtárgyai címmel kiállítást szervezett látogatói számára, melyen az elmúlt egy évtizedben adományozás, vásárlás vagy kutatások és feltárások keretében a múzeumba került avagy az elmúlt 10 évben restauráláson átesett tárgyak kerülnek bemutatásra. A kiállítás részét képezi a múzeum udvarán elhelyezett Pop-Up kiállítás is, mely a jubiláló intézmény történetéről, s az egyes gyűjteményalapok kialakulásáról és profilozódásáról nyújt érdekes beszámolót.

A jubileumi kiállítás teljes időtartama alatt a kiállítás kísérő programjaiként az egyes gyűjteményalapok kurátorai által megtartott tárlatvezetések informálják majd a múzeum iránt érdeklődőket. A rendezvények célja túlmutat azon, hogy a hallgatóság csupán passzív információbefogadó legyen, célja ugyanis a  fontos tényekre, összefüggésekre való rámutatás, s ezzel a hallgatóság és látogatóközönség mintegy aktivizálása, hogy a kiállítás tartalmát a kiállítás keretein túli szélesebb összefüggésekben szemléljék.

Az előadássorozat szeptember 29-én 16:00 órai kezdettel veszi kezdetét a múzeum történetéről és az intézmény történelmi gyűjteményalapjáról szóló előadással, mely külön hangsúlyt fektet majd a jubileumi kiállítás keretében bemutatott legújabb és nemrégiben restaurált műtárgyakra is. A tárlatvezetés a múzeum udvarán fölállított rendhagyó Pop-Up kiállítás bemutatásával indul, majd az intézmény falain belül, az egyes kiállítóhelyiségekben folytatódik. A hallgatóság eközben tudomást szerezhet a múzeum létrejöttének történetéről, megismerkedhet az alapítók neveivel, megtudhatja, hogyan alakult és formálódott az intézmény a történelmi események sodrában és hogyan épültek ki a múzeum egyes gyűjteményalapjai. A történelmi gyűjteményből a Művészettámogatási Alap finanszírozásával megszerzett, illetve a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat célirányos alapjaiból restaurált vagy vásárolt gyűjteményi tárgyak, valamint a térség fontos személyiségeihez (történelmi alakok, művészek, a térség híres szülöttei) kapcsolódó személyes tárgyak kerülnek kiállításra. A látogatók egyebek mellett megtekinthetnek egy optikai illúzión alapuló, Masaryk, Beneš és Štefánik portréival ellátott képet, Heine betiltott, a terezíni koncentrációs táborból származó könyveit, egy 18. századi, ún. magyar típusú bőr lovaglónyerget, Ferenczy István szobrász klasszicista ágyát, vagy éppen az osgyáni Luzénszky család birtokából származó aranyozott, neorokokó tükröt is, a 19. század végéről.

A tárlat a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

1 2 3 15
chevron-left