A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
A hónap műtárgya – 2022 december - A  „FEHÉR VÍZ-BARLANG“ (JASKYŇA BIELE VODY) BARLANGKÉPZŐDMÉNYEI
2022.12.1. - 2022.12.30.
A kiállítás kurátora:
RNDr. Monika Gálffyová
hello world!

A Gömör-Kishonti Múzeum gazdag gyűjteményalapjának megkerülhetetlen részét képezi a kőzettani gyűjtemény, mely azonban nemcsak kőzeteket és ásványokat foglal magába, hanem különféle barlangképződményeket is.

Ezek a képződmények – az agyagon kialakult, lehulló szinter dísz, a patakban csiszolódott vagy épp lehullott cseppkövek – 2021-ben kerültek a múzeum birtokába. A kiállításra került képződményeket a tiszolci barlangászklub elnöke és a barlang feltárását vezető Ing. Dušan Hutka ajándékozta múzeumunknak. Felajánlását ezúton is köszönjük.

Az emlegetett  barlang egy 37 méter hosszan elnyúló folyóvizi-korróziós barlang, mely a nevét („Fehér víz-barlang“) a törmelékből fölfakadó habos vízről kapta. A következtetések szerint a barlang egy terjedelmesebb rendszer részét képezi. A nagyközönség által nem látogatható képződményben napjainkban is folyik a feltárás, mégpedig  annak reményében, hogy esetleg újabb barlanghelyiségekre lelhetnek a kutatók. A szinter egy fehéres színű kőzet, mely a barlangokban a kalcium-karbonát oldatból való kicsapódás következtében jön létre. Ebből alakulnak ki a karsztbarlangok belterét alakító képződmények, mint például a függőcseppkövek, az állócseppkövek, a szalmacseppkövek, a cseppkőfolyások, vagy épp a barlanggyöngyök. A szinterek és a különböző szinter díszek számos tényező hatására aláhullnak a mennyezetről és így az omladék részévé válnak. Az omladékot a barlangászok időnként eltávolítják, hogy ezzel újabb barlangjáratok feltárását tegyék lehetővé.

1 2 3 42
chevron-left