A A+ A+
Gemersko-malohontské múzeum
Hé/Va:
zárva |
Ke-Szo:
9:00 - 17:00
A hónap műtárgya 2022 márciusa - Alfred Edmund Brehm: Az állatok világa
2022.03.01. - 2022.03.31.
A kiállítás kurátora:
Mgr. Iveta Krnáčová
hello world!

A Gömör-Kishonti Múzeum könyvtára minden év márciusában könyvkülönlegességek bemutatásával tiszteleg a könyv hónapja előtt. E program keretében idén márciusban Alfred Edmund Brehm Állatok világa című, több mint 100 éves enciklopédiája kerül bemutatásra. A nagy lélegzetvételű, tízkötetes művet könyvtárunk magyar nyelven és német eredetiben is a közönség elé tárja.

A kiállításra került tízkötetes mű eredetileg 1876 és 1880 között jelent meg Brehms Thierleben (Brehms: Állatok világa) címmel. A mű reprezentatív bőrkötésben, a Lipcsei Bibliográfiai Intézet gondozásában látott napvilágot.

Brehms Thierleben (Brehms: Állatok világa)
Brehms Thierleben (Brehms: Állatok világa)

1901 és 1907 között magyar fordításban is megjelent, Méhely Lajos és munkatársai összeállításában. A szintén reprezentatív bőrkötésben kiadott könyv a Légrády Testvérek kiadása volt.

Alfred Edmund Brehm: Az állatok világa
Alfred Edmund Brehm: Az állatok világa

Alfred Edmund Brehm (1829-1884) jeles német zoológus, az állattannal kapcsolatos népszerű tudományos publikációk szerzője Renthendorfban, Christian Ludwig Brehm protestáns lelkész családjában született. Az állatvilág iránti érdeklődést apjának köszönheti, aki maga is amatőr ornitológus volt. Alfred végül a zoológia mellett kötelezte el magát, tanulmányait a jénai egyetemen folytatta. Élete során több kontinenst is bejárt, kutatva azok élővilágát, eredményeit pedig lebilincselő módon tárta a világ elé, különböző folyóiratokban közzétett cikkeiben. Könyvei, akárcsak a Németországban és annak határain túl tartott előadásai nemzetközi szinten is ismertté tették nevét. Művei nagy népszerűségnek örvendtek a tanárok körében is. Élete során egyebek mellett gimnáziumi oktatóként, valamint a hamburgi állatkert s a berlini akvárium igazgatójaként is nevet szerzett magának. Halálát 55 évesen túlhajszolt munkatempója és súlyos betegsége okozta.

Brehm nevét elsősorban az állatvilágot bemutató tízkötetes enciklopédiája tette ismertté, amelyet a Német Bibliográfiai Intézet felkérésére írt és állított össze. A mű első, 6 kötetes változatban való kiadására az 1860-as években került sor. A gazdagon illusztrált publikáció Illustriertes Thierleben (Az állatok illusztrált élete) címmel jelent meg. Szerzője a művet folyamatosan bővítette, míg az el nem nyerte jelenlegi alakját. A tízkötetes alkotás összesen több, mint 2000, szövegközi fekete-fehér illusztrációt és csaknem 200 darab művészi kivitelezésű, egész oldalas, színes valamint fekete-fehér képmellékletet tartalmaz. A kötetek mindegyike nagyjából 700 oldalat számlál. A megannyi kiadást megért művet népszerűsége okán számos nyelvre lefordították.

1 2 3 42
chevron-left